سه شنبه 05 فروردین 1404

  • تاریخ : 1403/12/28 - 16:28
  • تعداد بازدید : 25
  • تعداد بازدیدکنندگان : 25
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

نشست علمی «خانواده و چالش‌های اخلاقی آشنایی برای ازدواج» برگزار شد

برگزاری سلسله نشست های چالش های اخلاقی خانواده معاصر ایرانی به همت گروه اخلاق کاربردی پژوهشگاه قرآن و حدیث

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، دکتر عبدالله عمادی؛ عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث در سومین نشست از سلسله نشست های علمی چالش های اخلاقی خانواده معاصر با موضوع "خانواده و چالش‌های اخلاقی آشنایی برای ازدواج" با طرح بحث «داوری اخلاقی درباره همباشی برای ازدواج» به ارزشداوری همباشی به عنوان یکی از الگوهای آشنایی، نه لزوما ازدواج، پرداخت.

ایشان با انتخاب رویکرد اسلامی در ارزشداوری خود، به الگوی داوری اخلاقی در اسلام اشاره و ابعاد چهارگانه آن یعنی ارزیابی اعمال، نتایج، افراد و نیات را توضیح داد.

وی در ادامه در بررسی و ارزیابی همباشی برای ازدواج گفت: در مرحله ارزیابی اعمال، اصل آزادی انتخاب در روش انتخاب همسر، تغییر ماهیت آشنایی به ازدواج آزمایشی و رابطه، افراط در آشنایی، و مغایرت با هنجارهای فرهنگی و اجتماعی قابل طرح است.

ایشان افزود: در مرحله ارزیابی نتایج، شکل گیری شناخت بیشتر، نسبت همباشی برای ازدواج با ازدواج‌های صورت گرفته یا کاهش انگیزه افراد برای تشکیل ازدواج رسمی قابل بررسی است. که برخی از پیامدهای آن مانند افزایش آمار سقط جنین، افزایش نوزدان تک والد، اتلاف عمر و از دست رفتن فرصت های ازدواج (در همباشی های طولانی)، عدم صرفه اقتصادی و شکل گیری نگرش منفی به دختر همباش و عدم ازدواج با وی از سوی پسران، افزایش تنوع طلبی، شکل گیری تعارض با خانواده ها و ایجاد وابستگی/ دلبستگی در صورت جدایی را می توان نام برد.

وی گفت: از منظر ارزیابی افراد نیز موضوعاتی چون تعهد، جدیت، آگاهی از فلسفه همباشی و حفظ فرایند و اصول آن، بی اعتمادی و احتیاط زیاد، بی توجهی به راهنمایی متخصصان، شخصیت اخلاقی دختران قابل طرح و بررسی است. در مرحله ارزیابی نیات نیز، قصد ازدواج و انگیزه های پنهان طرفین در همباشی به عنوان محور ارزشداوری می توان معرفی کرد.
دکتر عمادی در پایان خاطرنشان کرد: جواز یا ممنوعیت اخلاقی همباشی برای ازدواج، چند وجهی است و در تحلیل و ارزشداوری این پدیده بایستی به سنخ‌های متفاوت همباشی توجه کرد و هر مورد را جداگانه ارزیابی کرد.

در ادامه این نشست حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی؛ عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث به عنوان دیگر سخنران این نشست با طرح بحث «بلاینددیت‌ها، فضای مجازی، و تحولات اخلاقی جامعه» گفت: هدف از این نشست، تبیین بلاینددیت‌ها (ملاقات های ناشناس و بدون آشنایی قبلی) به عنوان نشانه ای از تحولات هنجاری جامعه، مشخص کردن چالش ها و آسیب های این گونه آشنایی ها و ارائه راهکارهایی برای کاستن از این پیامدها است.

ایشان  در تعریف و تاریخچه بلاینددیت ها گفت: هدف بلاینددیت ها این است که دو نفر بدون پیش زمینه یا انتظارات خاص، ‌یکدیگر را ارزیابی کنند و برای تداوم رابطه تصمیم گیری کنند.

دکتر رحمتی افزود: مخاطبان این بحث، جوانانی که قصد آشنایی پیش از ازدواج را دارند و یا کاربران فضای مجازی به ویژه والدین، ‌تهیه کنندگان بلایندیت ها در فضای مجازی، ‌اخلاق پژوهان مسائل خانواده ‌و سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اخلاقی و تربیتی جامعه است.  

وی گفت: عواملی چون فضای مجازی به ویژه شبکه های اجتماعی تصویر محور مثل اینستاگرام، تحولات فرهنگی اجتماعی و تغییر نگرش اخلاقی نسل جدید و ‌کاهش اقتدار والدین و مشکلات شیوه آشنایی در ازدواج های سنتی باعث استقبال از بلاینددیت‌ها در جامعه ایران در سالهای اخیر شده است.

لازم به ذکر است که سومین نشست از نشست های علمی چالش های اخلاقی خانواده معاصر ایرانی، با ارائه دکتر عبدالله عمادی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث، و حجت الاسلام دکتر حسینعلی رحمتی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث روز چهارشنبه 22 اسفند ماه 1403 در سالن جلسات پژوهشگاه قرآن و حدیث به صورت حضوری و آنلاین برگزار شد.

 

  • گروه خبری : اخلاق,پژوهشگاه قرآن و حدیث
  • کد خبر : 911
کلمات کلیدی
مدیر سایت
خبرنگار

مدیر سایت

تصاویر خبر