۲. جهانی شدن اسلام با پیشرفت علم
انطباق قرآن با موازین عقلی و علمی ایجاب میکند که پیشرفت علم، زمینهساز جهانی شدن اسلام گردد و همان طور که این کتاب آسمانی پیشبینی کرده، روزی این آیین، سراسر جهان را فرا خواهد گرفت.۱
۳. دعوت همگان به مطالعه عمیق قرآن
اشاره آیه مورد بحث به مراتب داشتن معارف قرآن، در واقع، دعوت همگان به ژرفنگری در معارف این کتاب آسمانی و بهرهگیری از برکات آن است.
۴. ضرورت بهرهگیری از تفسیر اهل بیت علیهم السلام
با عنایت به این که اهل بیت علیهم السلام از بالاترین مراتب معرفت قرآنی برخوردارند، برای دستیابی به معارف ناب و بلند این کتاب، بهرهگیری از تبیین آنان ضرور است، چنان که در حدیثی از امام علی علیه السلام آمده:
۰.ذٰلِکَ القُرآنُ فَاستَنطِقوهُ وَ لَن یَنطِقَ لَکُم، أُخبِرُکُم عَنهُ: إنَّ فیهِ عِلمَ ما مَضى، وَ عِلمَ ما یأتی إلىٰ یَومِ القِیامَةِ، وَ حُکمَ ما بَینَکُم، وَ بَیانَ ما أصبَحتُم فیهِ تَختَلِفونَ، فَلَو سَأَلتُمونی عَنهُ لَعَلَّمتُکُم.۲
۰.این، قرآن است. آن را به سخن گفتن فرا خوانید؛ ولى هرگز براى شما سخن نخواهد گفت. من از آن به شما خبر مىدهم. دانش آنچه گذشته و دانش آنچه تا روز رستاخیز، خواهد آمد، و حکم آنچه در بین شماست، و بیان آنچه در باره آن اختلاف مىکنید، در آن هست. اگر آن را از من بپرسید، به شما مىآموزم.
۵. شایستهترین امّت برای رهبری جامعه اسلامی
یکی از اصلیترین شرایط رهبری، علم است. امام علی علیه السلام در این باره میفرماید:
۰.إنَّ أحَقَّ النّاسِ بِهٰذَا الأَمرِ أقواهُم عَلَیهِ، وَ أعلَمُهُم بِأمرِ اللّهِ فیهِ.۳