او کسى است که شما را در خشکى و دریا مىگردانَد تا وقتى که در کشتىها هستید و بادى خوش، آنان را به حرکت در مىآورد و بدان شادماناند، [به ناگاه] بادى سخت بر آن کشتى بتازد و موج از هر جا بر ایشان، فرو ریزد و یقین کنند که آنان در محاصره[ی باد و موج] قرار گرفتهاند، خدا را به اخلاص عقیده میخوانند که اگر ما را از این [ورطه و خطر] بِرَهانى، به یقین از سپاسگزاران خواهیم بود).
از امام حسن عسکرى علیه السلام روایت شده که در تفسیر کلمه «اللّه» میفرماید:
۰.شخصی نزد امام صادق علیه السلام آمد و گفت: این خدا، چیست و کیست؟! چون بسیارى با من بحث کردند و شبهههاى زیادى القا نمودند. امام علیه السلام فرمود: «تا کنون سوار کشتى شدهاى؟». گفت: آری. فرمود: «تا حالا اتّفاق افتاده که جایى که راه نجاتى نباشد، دچار حادثهای شوى؟» گفت: آری. فرمود: «آیا در آن حال گرفتارى، احساس نکردى چیزى هست که تو را نجات دهد؟ او، همان خدا بود که تو صدایش مىزدى و وجودش را احساس مىکردى».۱
اجابت دعا در حال اضطرار
گرچه خداوند، دعاى همه افراد را، هنگامى که شرایط استجابت دعا جمع باشد، اجابت مىکند، در این آیه، مخصوصاً بر عنوان «مُضطَر» تکیه شده است، چون یکى از شرایط دعا، آن است که انسان، چشم از عالم اسباب، به کلّى برگیرد و تمام قلب و روحش را در اختیار خدا قرار دهد، همه چیز را از او بداند و حلّ هر مشکلى را به دست او ببیند و این درک و بینش، در حال اضطرار و ناچارى به انسان دست مىدهد و در این هنگام، وقت اجابت، فرا مىرسد. امام على علیه السلام فرمود:
۰.عِندَ تَناهِی الشّدَّةِ تَکونُ الفُرجَةُ.۲
۰.گشایش، به هنگامه نهایت سختى است.
از پیامبر صلی الله علیه و آله نیز روایت شده که فرمود: