45
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

۰.همانا خداوند، ما اهل بیت را برترى داده است. چگونه چنین نباشد، حال آن که خداوند در کتابش فرموده است: (خداوند مى‌خواهد تنها از شما اهل بیت، آلودگى را دور سازد و شما را کاملاً پاک نماید). خداوند، ما را از پلیدى‌هاى پنهان و پیدا، پاک کرده است. پس ما راه حق را مى‌پوییم.

امام حسن مجتبى علیه السلام نیز فرموده است:

۰.إِنَا أَهْلُ بَیتٍ أکرَمَنَا اللّهُ بِالإِسْلامِ، وَ اخْتارَنا وَ اصْطَفانا وَ اجْتَبانا، فَأَذْهَبَ عَنَّا الرِّجْسَ وَ طَهَّرَنا تَطْهِیراً، وَ الرِّجْسُ هُوَ الشَّکُّ، فَلا نَشُکُّ فِی اللّهِ الْحَقِّ وَ دینِهِ أَبَداً، وَ طَهَّرنا مِنْ کُلِّ أَفْنٍ وَ غِیَّةٍ.۱

۰.ما خاندانى هستیم که خداوند با اسلام، گرامى‌مان داشته است و ما را برگزیده و انتخاب و اختیارمان کرده است و هرگونه رِجس را از ما دور نموده، کاملاً پاکمان گردانیده است. رِجس، همان شک است و ما هرگز در وجود خداى حق و دین او تردید نمى‌کنیم و خداوند، ما را از هر گونه سست‌رأیى و گم‌راهى پاک گردانیده است.

طهارت مطلقِ اهل بیت، به معناى عصمت و مصونیت آنان، هم از گناه و هم از اشتباه است. از این رو، این ویژگى، پایه و اساس سایر خصایص برجسته اهل بیت علیهم السلام و رمز شایستگى آنان براى امامت و رهبرى امّت اسلامى است.

در روایات اسلامى، بیست و دو ویژگى مهم۲ براى اهل بیت علیهم السلام ذکر شده است که ریشه بیشتر یا همه آنها طهارت و عصمت آنهاست. از جمله ویژگى‌هاى مهمّ اهل بیت علیهم السلام، همتایى آنان با قرآن است که در حدیث معروف «ثقلین» بر آن تأکید شده، که اگر آن بزرگواران، معصوم نبودند، نمى‌توانستند همتاى قرآن باشند و اطاعت از آنان واجب باشد.

راز عصمت انبیا و اوصیا

با عنایت به این که ویژگى عصمت اهل بیت علیهم السلام و مصونیت آنان از گناه و اشتباه،

1.. الأمالی، طوسی: ص۵۶۲ ح ۱۱۷۴، بحار الأنوار: ج۱۰ ص۱۳۹.

2.. ر.ک: کتاب اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث: ص۲۴۶ ـ ۳۸۵.


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
44

جمله «یرید اللّه‌» به اراده تکوینى خداوند متعال اشاره دارد؛ زیرا اراده تشریعى پروردگار، منحصر به خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله نیست؛ بلکه همه مردم، بدون استثنا موظّف‌‌اند خود را از هر گونه گناه و پلیدى، پاک نگه دارند. بنا بر این، با عنایت به این که اراده الهى تخلّف‌ناپذیر است، معلوم مى‌شود که اراده قطعى خداوند بر این قرار گرفته است که اهل بیت علیهم السلام از هر گونه رجس و پلیدى، پاک باشند. این طهارت از آن رو که بدون قید و شرط است، طهارت در عقیده، اخلاق و اعمال را در بر مى‌گیرد که جز مقام عصمت، مفهوم دیگرى ندارد. در زیارت جامعه اهل بیت علیهم السلام که از امام هادى علیه السلام روایت شده است، خطاب به آنان مى‌گوییم:

۰.عَصَمَکُمُ اللّهُ‌ُ مِنَ الزَّلَلِ، وَ آمَنَکُمْ مِنَ الفِتَنِ، وَ طَهَّرَکُمْ مِنَ الدَّنَسِ، وَ أَذْهَبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ وَ طَهَّرَکُمْ تَطْهِیراً.۱

۰.خداوند، شما را از لغزش‌ها حفظ کرد و از فتنه انحرافات در امان داشت و از آلودگى‌ها پاک ساخت و پلیدى را از شما دور کرد و کاملاً تطهیرتان نمود.

امام على علیه السلام از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله روایت کرده است که مى‌فرماید:

۰.إِنّا أَهْلُ بَیتٍ قَد أَذْهَبَ اللّهُ‌ُ عَنَّا الفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ.۲

۰.ما خاندانى هستیم که خداوند، هر گونه پلیدىِ پنهان و پیدا را از ما دور کرده است.

امیر مؤمنان علیه السلام در روایتى دیگر مى‌فرماید:

۰.إنَّ اللّهَ عز و جل فَضَّلَنَا أَهْلَ البَیتِ، وَ کَیفَ لاَ یَکونُ کَذٰلِک وَ اللّهُ عز و جل یَقولُ فِی کِتابِهِ: (إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ ٱلرِّجْسَ أَهْلَ ٱلْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا)؟ فَقَدْ طَهَّرَنَا اللّهُ مِنَ الفَواحِشِ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ، فَنَحْنُ عَلى مِنْهاجِ الْحَقِّ.۳

1.. عیون أخبار الرضا علیه السلام: ج۱ ص۳۰۶، کتاب من لا یحضره الفقیه: ج۲ ص۶۱۱، تهذیب الأحکام: ج۶ ص۹۷، المزار: ص۵۲۷، بحار الأنوار: ج۹۹ ص۱۲۹.

2.. الفردوس: ج۱ ص۵۴ ح ۱۴۴، المناقب، ابن شهرآشوب: ج۲ ص۲۴، الصراط المستقیم: ج۱ ص۱۸۷، بحار الأنوار: ج۲۳ ص۱۱۶.

3.. تأویل الآیات الظاهرة: ج۲ ص۴۵۸ (به نقل از محمّد بن عماره، از امام صادق علیه السلام، از پدر بزرگوارش)، بحار الأنوار: ج۲۵ ص۲۱۳.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31249
صفحه از 593
پرینت  ارسال به