405
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

مُرده است.۱

۲. دوستى، راز پایدارى حکومت اسلامى

آیه شریف مودّت، به رابطه مردم و رهبران حکومت اسلامى ـ که رابطه‏اى از روى شناخت و محبّت است ـ، اشاره‏اى لطیف دارد. در تبیین این ارتباط باید گفت: در هر نظام سیاسى، میان توده مردم و رهبران آن، نوعى ارتباطِ تعریف شده وجود دارد که به نظم اجتماعى منجر مى‏شود. اصلی‌ترین مسئله برای همه حکومت‌ها این است که جهت حفظ موجودیت خود، رابطه خویش را با مردمشان به گونه‏اى پى‏ریزى کنند تا نظام از استحکام داخلى بهره‏مند باشد. این مسئله، در نظام‏هاى مردم‌سالار یا همان دموکراسى که امروزه محصول اندیشه سیاسى بشر در قرن بیست و یکم به شمار آمده، طرفداران بسیار دارد و تحفه‏اى بى‏بدیل قلمداد مى‏شود، نیز به خوبى دیده مى‏شود. اگر چه مدافعان چنین نظام‏هاى سیاسى‌ای سعى در رفع اشکالات وارده و اصلاح تناقضات داخلى آن دارند، امّا به جهت ماهیت آن، یعنى رعایت خواسته اکثریت و ترجیح آن بر اراده اقلّیت، باز هم مخالف، سرکوب مى‏شود و حقوق اقلّیت، تباه مى‏گردد. از این روست که مردم‌سالاری، این نظام پذیرفته شده جهان غرب نیز، با چالش‏هاى مهمّى روبه‏رو است.

در نظام سیاسى اسلام، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و خاندان او که از ملکه تقوا و عصمت برخوردارند، در رأس هرم تصمیم‏گیرى قرار دارند. رابطه مردم با این حاکمان الهى، نه بر اساس زور و استبداد و سرکوب اقلیت، که بر اساس دوستى و محبّت، طرّاحى شده است. وقتى حاکمان جامعه، بهترین‏هاى مردم باشند و عدالت و انسانیت و ارزش‌مدارى، مبناى کارشان باشد و وقتى رهبران جامعه، پیامبران الهى باشند که در ازاى ارشاد و هدایت مردم، هیچ مزدى نخواهند، میان آنان و اُمّتشان، ارتباطى معنوی و صمیمى برقرار گردیده و هر کس و هر چیز در جاى خود قرار مى‏گیرد. در این اجتماع،

1.. برای توضیح بیشتر در این زمینه، ر.ک: دانش‌نامۀ امام مهدی علیه السلام: ج۲ ص۲۸ ـ ۴۷.


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
404

اهل بیت علیهم السلام انسان‌هایی هستند که در قلّه کمالات انسانی و بالاترین مراتب قرب الهی قرار دارند و کسانی که از آنان پیروی کنند، به میزان تبعیّت، در مراتب بعدی قرار خواهند گرفت و اصلی‌ترین رمز تبعیّت، محبّت، و تنها راه تحصیل محبّت، معرفت است.

بر این اساس، معرفت اهل بیت علیهم السلام، مبدأ همه خیرات دنیا و آخرت است، چنان که در روایتی از پیامبر صلی الله علیه و آله آمده:

۰.مَن مَنَّ اللّهُ عَلَیهِ بِمَعرِفَةِ أهلِ بَیتی وَ وَلایَتَهُم فَقَدْ جَمَعَ اللّهُ لَهُ الخَیرَ کُلَّهُ.۱

۰.کسى که خداوند بر او شناخت و ولایت اهل بیت مرا ارزانى فرماید، تمامى خیر را به او بخشیده است.

زُرعه از امام صادق علیه السلام پرسید: کدام عمل بعد از شناخت خداوند، ارزشمندترین عمل است؟ ایشان در پاسخ فرمود:

۰.ما مِن شَیءٍ بَعدَ المَعرِفَةِ یَعدِلُ هٰذِهِ الصَّلاةَ، وَ لا بَعدَ المَعرِفَةِ وَ الصَّلاةِ شَیءٌ یَعدِلُ الزَّکاةَ، وَ لا بَعدَ ذٰلِکَ شَیءٌ یعدِلُ الصَّومَ، وَ لا بَعدَ ذٰلِکَ شَیءٌ یَعدِلُ الحَجَّ، وَ فاتِحَةُ ذٰلِکَ کُلِّهِ مَعرِفَتُنا، وَ خاتِمَتُه مَعرِفَتُنا.۲

۰.پس از شناخت، هیچ چیز هم‌سنگ نماز نیست و پس از شناخت و نماز، هیچ چیز معادل زکات نیست و بعد از اینها، چیزى با روزه برابرى نمى‏کند و پس از اینها، چیزى با حج، معادل نیست و آغاز همه اینها، شناخت ما و پایان‏بخش همه اینها، شناخت ماست.

و سرانجام، اهمّیت شناخت امامان معصوم به حدّى است که بر اساس احادیث شیعه و اهل سنّت، هم‏سنگ شناخت اسلام، شمرده شده است:

۰.مَن ماتَ وَ لَمْ یَعرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَةً جاهِلِیَّةً.۳

۰.هر کس بمیرد، در حالى که امام زمان خود را نشناخته است، به مرگ جاهلی

1.. الأمالی، صدوق: ص۵۶۱ ح ۷۵۱.

2.. الأمالی، طوسى: ص۶۹۴ ح ۱۴۷۸.

3.. کمال الدین: ص۴۰۹.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31167
صفحه از 593
پرینت  ارسال به