41
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

طُلوعِ الفَجرِ، فَیَقولُ: الصَّلاَةَ یَرحَمکُمُ اللّهُ؛ (إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ ٱلرِّجْسَ أَهْلَ ٱلْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا).۱

۰.پس از آن (نزول آیه تطهیر)، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله تا زمانى که زنده بود، هر روز هنگام دمیدن سپیده نزد ما مى‌آمد و مى‌فرمود: «رحمت خدا بر شما باد! گاهِ نماز است. (خداوند می‌خواهد که هر پلیدی را فقط از شما اهل بیت بزداید و شما را کاملاً پاکیزه نماید).

همچنین ابو حمرا، خادم پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، مى‌گوید:

۰.رابَطْتُ المَدینَةَ سَبعَةَ أَشهُرٍ عَلى عَهدِ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله، قالَ: رَأَیتُ النَّبِیَّ صلی الله علیه و آله إذا طَلَعَ الفَجرُ جاءَ إلىٰ بابِ عَلِیٍّ وَ فاطِمَةَ فَقالَ: الصَّلاةَ الصَّلاةَ، (إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللهُ لِيُذْهِبَ عَنكُمُ ٱلرِّجْسَ أَهْلَ ٱلْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا).۲

۰.در روزگار پیامبر صلی الله علیه و آله، هفت ماه از شهر مدینه پاسدارى مى‌کردم. پیامبر صلی الله علیه و آله را مى‌دیدم که هر گاه سپیده مى‌دمید، به نزد خانه على و فاطمه مى‌آمد و مى‌فرمود: «نماز، نماز! (خداوند می‌خواهد که هر پلیدی را فقط از شما اهل بیت بزداید و شما را کاملاً پاکیزه نماید).

گفتنى است که محدّثان بزرگ اسلامی، اصل این اقدام پیامبر صلی الله علیه و آله را با سندهاى مختلف از اهل بیت علیهم السلام و جمعى از صحابیان مانند: ابو حمراء، اَنَس بن مالک، ابو سعید خُدرى، ابن عبّاس و ابو برزه اسلمى روایت کرده‌اند. بنا بر این، وقوع این رخداد، از امور مسلّم شمرده مى‌شود؛ امّا کیفیت اجراى این سیره و مدّت استمرار آن در نقل‌هاى مختلف، متفاوت است.

در برخى نقل‌ها مدّت اجراى این سیره، یک ماه بیان شده است.۳ برخى از احادیث، چهل روز۴

1.. الأمالی، طوسى: ص۵۶۵ ح ۱۱۷۴.

2.. تفسیر الطبری: ج۲۲ ص۱۰.

3.. مسند الطیالسی: ص۲۷۴ ح ۲۰۵۹، اُسد الغابة: ج۵ ص۳۸۱ ش ۵۳۹۰.

4.. الأمالی، طوسى: ص۲۵۱ ح ۴۴۷، تفسیر فرات: ص۳۳۸ ح ۴۶۱ و ص۳۳۹ ح ۴۶۳، شواهد التنزیل: ج۲ ص۴۴ ح ۶۶۵، المناقب، خوارزمی: ص۶۰ ح ۲۸، الدرّ المنثور: ج۵ ص۱۹۹.


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
40

۰.بر عایشه وارد شدم و گفتم: آیه (إِنَّمَا یرِیدُ اللهُ...) در کجا نازل شده است؟ او گفت: در خانه امّ سلمه.

در روایت دیگرى امّ سلمه مى‌گوید:

۰.اگر از عایشه بپرسى، به تو خواهد گفت که: این آیه در خانه من نازل شده است.۱

شیخ مفید رحمه الله مى‌نویسد:

اصحاب حدیث روایت کرده‌اند که در باره این آیه از عمر سؤال کردند و او گفت: در باره آن از عایشه سؤال کنید. عایشه در پاسخ گفت: «این آیه در خانه خواهرم اُمّ سلمه نازل شده است. پس در باره آن از او بپرسید که به این آیه از من آگاه‌تر است».۲

با پذیرش صحّت این روایات مى‌توان گفت که عایشه نیز شاهد این ماجرا بوده است.۳ برخى از نقل‌ها حاکى از آن‌اند که او و برخى دیگر از همسران پیامبر صلی الله علیه و آله نیز مانند اُمّ سلمه تقاضاى ورود در زمره اهل کسا را داشته‌اند، ولى از پیامبر صلی الله علیه و آله پاسخ منفى دریافت کرده‌اند.۴ همچنین تکرار چند باره این رویداد در خانه‌هاى دیگر، امرى محتمل، امّا بعید به نظر مى‌رسد و مجموعه احادیث، این مطلب را تأیید نمى‌کند.

پنج. اقدام مهمّ پیامبر صلی الله علیه و آله براى معرّفى اهل بیت علیهم السلام

نکته مهم و قابل تأمّلى که اهل بیت قرآنى پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را بیشتر مشخّص مى‌کند، سلام همه روزه آن بزرگوار بر اهل بیت خود و فرا خواندن آنان به نماز جماعت هنگام سپیده صبح و خواندن آیه تطهیر در برابر خانه آنان است.

امام حسن مجتبى علیه السلام در مناظره با معاویه به همین نکته اشاره فرموده است:

۰.ثُمَّ مَکَثَ رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله بَعدَ ذٰلِکَ بَقِیَّةَ عُمُرِهِ حَتّىٰ قَبَضَهُ اللّهُ إِلَیهِ یَأتِینَا کلَّ یَومٍ عِندَ

1.. تفسیر فرات: ص۳۳۴ ح ۴۵۵.

2.. الفصول المختارة: ص۵۳ ـ ۵۴.

3.. ر.ک: اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث: ص۳۸ ـ ۴۱.

4.. ر.ک: اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث: ص۷۰ ح ۳۹.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 30978
صفحه از 593
پرینت  ارسال به