37
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

این رو به همسرش تأکید فرمود که به هیچ کس اجازه ورود ندهد.

از سوى دیگر، درست در همین روز، فاطمه، دختر گرامى پیامبر صلی الله علیه و آله، تصمیم گرفت براى پدر عزیزش غذایى مناسب به نام عَصیده (کاچى)۱ تهیّه کند. او این غذا را در یک دیگ کوچک سنگى آماده کرد و روى طبقى گذاشت و براى پدر آورد. اُمّ سَلَمه مى‌گوید: «من نتوانستم مانع ورود فاطمه شوم». آخر، او چگونه مى‌توانست میان پیامبر صلی الله علیه و آله و پاره تنش مانع ایجاد کند؟! اصولاً منع پیامبر صلی الله علیه و آله شامل فاطمه نمى‌شد؛ بلکه آن روز، پیامبر صلی الله علیه و آله خانه را برای خاطر فاطمه و شوهر و فرزندانش خلوت کرده بود. بارى، فاطمه( همراه با طبقى از کاچى خدمت پدر رسید؛ لیکن تنها حضور او کافى نبود. از این رو به دخترش فرمود: «برو و همسر و دو فرزندت را هم بیاور». فاطمه( بى درنگ به منزل باز گشت و طولى نکشید که همراه دو فرزندش که در آن وقت، کودکانى خردسال بودند، با شوهرش به خانه پدر وارد شد. اُمّ سلمه با اشاره پیامبر خدا صلی الله علیه و آله برخاست و در کنارى مشغول نماز شد.

مجلس، کاملاً خصوصى شد؛ مجلس اُنس و قدس. رسول خدا صلی الله علیه و آله با على ـ که او را نفْس خود مى‌دانست ـ و فاطمه ـ که وى را جزئى از خود معرّفى مى‌کرد ـ و دو فرزندش حسن و حسین ـ که آنها را دو ریحانه خود نامیده بود ـ، همگى کنار سفره فاطمه( نشستند.

عادت پیامبر صلی الله علیه و آله این بود که بدون همسرش غذا نمى‌خورد؛ ولى آن روز، وضع به گونه‌اى دیگر بود و سفره، سفره‌اى دیگر. اگر اُمّ سلمه بر سرِ این سفره می‌نشست، فردا سخن خدا در باره اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله به گونه‌اى دیگر تفسیر

1.. عَصیدة: دقیق یُلتّ بالسمن و یطبخ؛ آردی که با روغن مخلوط و طبخ می‌شود. (لسان العرب: ج۳ ص۲۹۱)، همان خَزیره، پورۀ گندم، حریرۀ گندم یا کاچى که قریش به خوردن آن، شهرت داشتند (ر.ک: لغت‌نامۀ دهخدا).


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
36

دریافت عنایات ویژه الهى و معرفت حقیقى اهل بیت علیهم السلام، به عنوان پیام‌هاى اعتقادى، سیاسى، اخلاقى و عرفانى آیه تطهیر، تبیین مى‌گردد.

سبب نزول

رویداد کسا، یکى از مهم‌ترین حوادث روشنگر تاریخ زندگى پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله برای معرّفى پیشوایان و راه‌نمایان امّت اسلام و از نقاط روشن و برجسته خصائص و فضائل اهل بیت گرامی ایشان علیهم السلام است. براى آشنایى دقیق با این رویداد مهم، توجّه به نکات زیر، لازم است:

یک. سند حدیث کسا

رویداد کسا از نظر سند، هیچ گونه خدشه‌اى را نمى‌پذیرد و محدّثان بزرگ نیز آن را در کتب معتبر خود، نقل کرده‌اند. این حدیث، اصطلاحاً مستفیض است و حتّى با تحقیقى گسترده مى‌توان ادّعاى تواتر در آن کرد و به هر حال، نشانه‌هاى زیادى وجود دارد که موجب مى‌گردد فرد آشنا با تاریخ اسلام نتواند در وقوع این رویداد، تردید کند. این رویداد در جامعه اسلامى به قدرى معروف شد که روز وقوع آن، روز کسا نامیده شد۱ و خمسه طیّبه‌اى که مشمول عنایت خاصّ الهى در آن روز شدند، به «اصحاب کسا» ملقّب گردیدند.۲

دو. چگونگى رویداد۳

هیچ یک از احادیثى که در باره رویداد کسا رسیده، آن را به طور کامل بیان نکرده است و هر یک به بخشى از آن اشاره دارند. از این رو ما خواهیم کوشید با بهره‌گیرى از همه آنها تصویر تقریباً کاملى از این رویداد، ارائه نماییم.

روزى پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله به خانه همسر گرامى خود، اُمّ سلمه، آمد. قرار بود او در این روز، پیام مهمّى از سوى خداوند متعال، در باره چند تن از نزدیکان خود دریافت کند. از

1.. ر.ک: الخصال: ص۵۵۰، الغدیر: ج۴ ص۴۰.

2.. ر.ک: بحار الأنوار: ج۲۲ ص۲۴۵ ح ۱۵ وص ۴۹۴ ح ۴۰، مجمع البیان: ج۹ ص۴۴.

3.. ر.ک: اهل بیت علیهم السلام در قرآن و حدیث: ص۴۴ ـ ۴۶.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31117
صفحه از 593
پرینت  ارسال به