چهارم آن، واجبات و احکام.
همچنین از امام علی علیه السلام نقل شده که فرمود:
۰.نَزَلَ القُرآنُ أرباعاً: فَرُبُعٌ فینا، وَ رُبُعٌ فی عَدُوِّنا، وَ رُبُعٌ سُنَنٌ وَ أمثالٌ، وَ رُبُعٌ فَرائضُ وَ أحکامٌ، فَلَنا کَرائِمُ القُرآنِ.۱
۰.قرآن، چهاربخشی نازل شده است: یکچهارم آن، در باره ماست، یکچهارم آن، در باره دشمنان ماست، یکچهارم آن، سنن و امثال است و یکچهارم آن، واجبات و احکام. آیات برگزیده، در باره مایند.
در برخی روایات نیز گفته شده که یکسوم قرآن، در باره اهل بیت علیهم السلام است۲ و گاه گفته شده که یکسوم آن در باره اهل بیت و دشمنان ایشان است.۳
اگر ظاهر این روایات مراد باشد، یعنی حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ آیه در قرآن در باره اهل بیت وجود دارد. البتّه معنای این سخن، آن نیست که این آیات به شکل اختصاصی در باره اهل بیت علیهم السلام نازل شدهاند؛ بلکه در بسیاری از آیاتی که روایات، آنها را در باره اهل بیت علیهم السلام تفسیر کردهاند، دلیلی برای حصر نمییابیم؛ بلکه اهل بیت در صدر همه مصادیق آنها قرار دارند.
برخی نیز مراد از این روایات را دستهبندی آیات به چند بخش دانستهاند. از این رو، مراد، تساوی بخشها نیست.۴ در نتیجه نمیتوان به عددی از آیات اشاره نمود.
کتاب شواهد التنزیل با استناد به روایات اهل سنّت، ۲۱۰ آیه را در فضیلت اهل بیت علیهم السلام برشمرده و حدود ۱۲۰۰ روایت را نیز در دو جلد گزارش کرده است. کتاب الدرّ الثمین رجب بُرسی (ق ۹ ق) در صدد است که پانصد آیه را برشمارد. همچنین کتاب آیات الولایةی سیّد کاظم ارفع، ۲۸۵ آیه را به عنوان آیات اهل بیت علیهم السلام همراه با روایات مفسّر آنها از منابع شیعه جمعآوری کرده است.
کتاب