289
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

۴. نیز از امام صادق علیه السلام نقل شده که فرمود:

۰.أصلُها رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله و فَرعُها أمیرُ المُؤمِنینَ علیه السلام، وَ الحَسَنُ وَ الحُسَینُ ثَمرُها، وَ تِسعَةٌ مِن وُلدِ الحُسَینِ أغصانُها، وَ الشّیعَةُ وَرَقُها.۱

۰.پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، ریشه آن، امیر مؤمنان، تنه آن، حسن و حسین، میوه آن، نُه نفر از فرزندان حسین، شاخه‌های آن و شیعیان، برگ‌های آن هستند.

در کتاب‌هاى اهل سنّت نیز روایاتى همانند احادیث پیش‌گفته، ذکر شده است که براى نمونه به یکی از آنها اشاره می‌شود:

۵. ابو اُمامه باهِلى از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل مى‏کند که فرمود:

۰.إنَّ اللّهَ خَلَقَ الأنبِیاءَ مِن أشجارٍ شَتَّىٰ وَ خُلِقتُ أنا وَ عَلِیٌّ مِن شَجَرةٍ واحِدَةٍ، فَأنَا أصلُها، وَ عَلِیٌّ فرعُها، وَ الحَسَنُ وَ الحُسَینُ ثِمارُها، و أشیاعُنا أوراقُها.۲

۰.به درستى که خداوند، پیامبران را از درختان گوناگونى آفرید، ولى من و على، از یک درخت پدید آمده‏ایم. پس من، ریشه درخت و على، تنه آن و حسین و حسن، میوه‏های آن و پیروان ما، برگ‌هایش هستند.

۴. ویژگی‌های شجره طیّبه اهل بیت علیهم السلام

الف ـ مصونیت از انواع آلودگی‌ها (طَيِّبَةً)

مهم‌ترین ویژگی شجره طیّبه اهل بیت، «طیّب» بودن و مصونیت آنها از انواع آلودگی‌های اعتقادی، اخلاقی و عملی است که از آن به «عصمت» تعبیر می‌شود.

ویژگی پاکیِ اهل بیت علیه السلام، آن قدر برجسته است که در آیینه آن، به همه حقایق آگاه‌اند. نور عصمت، آن چنان در آنها درخشندگى پدید آورده است که نه تنها به حقایق عالم مادّه، بلکه به اسرار عالم غیب نیز آگاه‌اند. عصمت، درجه‏اى از شناخت است که تشخیص بود و نبود آن در یک فرد، از توان انسان، بیرون است و به همین دلیل،

1.. کمال الدین: ص۳۴۵.

2.. شواهد التنزیل: ج۲، ص۲۰۳.


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
288

خدا صلی الله علیه و آله است و این سخن، بدان معناست که خاندان قرآنی ایشان، ریشه‌دارترین، پایدارترین، خدمت‌گزارترین و مفیدترین خانواده‌های جامعه بشر هستند. در این جا به برخی از این روایات، اشاره می‌کنیم:

۱. امام صادق علیه السلام در پاسخ به پرسشى در باره معنای آیه مورد بحث، فرموده است:

۰.رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله أصلُها، و أمیرُ المُؤمِنینَ علیه السلام فَرعُها، وَ الأَئِمَّةُ مِن ذُریَّتِهِما أغصانُها، وَ عِلمُ الأَئِمَّةِ ثَمَرَتُها، وَ شیعَتُهُمُ المُؤمِنونَ وَرَقُها.

۰.پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، پى و بنیاد آن، امیر مؤمنان [علی] علیه السلام تنه آن، و امامان از نژاد آن دو، شاخه‏هاى آن هستند. دانش امامان، میوه‏اش و شیعیان مؤمن [به آنها]، برگ‌هایش به شمار مى‏روند.

آن گاه فرمود:

۰.وَ اللّهِ! إنَّ المُؤمِنَ لَیولَدُ فَتُورَقُ ورقةٌ فیها، و إنَّ المُؤمِنَ لَیَموتُ فَتَسقُطُ وَرَقَةٌ مِنها.۱

۰.سوگند به خدا، هرگاه مؤمن به دنیا بیاید، بر این درخت، برگى افزوده مى‏شود و زمانى که بمیرد، برگی از آن فرو مى‏افتد.

۲. عمر بن یزید مى‏گوید از امام صادق علیه السلام در باره این سخن خداوند که مى‏فرماید: (كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَ فَرْعُهَا فِى ٱلسَّمَاءِ) پرسیدم. ایشان در پاسخ فرمود:

۰.[قالَ‏] رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله: [وَ اللّهِ!‏] أنا جَذرُها [أصلُها]، و أمیرُ المُؤمِنینَ فَرعُها، و شیعَتُهُ وَرَقُها.۲

۰.پیامبر خدا صلی الله علیه و آله [فرمود‏]: «[سوگند به خداوند که] من، ریشه آن، امیر مؤمنان [على بن ابی طالب]، شاخه و شیعیان او، برگ‌هاى آن هستند.

۳. همچنین امام صادق علیه السلام در سخنی دیگر فرمود:

۰.هٰذا مَثَلٌ ضَرَبَهُ اللّهُ‏ لِأهلِ بَیتِ نَبِیِّهِ وَ لِمَن عاداهُم.۳

۰.این، مَثَلى است که خداوند براى اهل بیت و دشمنان آنها آورده است.

1.. الکافی: ج۱ ص۴۲۸.

2.. تفسیر فرات: ص۲۱۹.

3.. تفسیر العیّاشی: ج۲ ص۲۲۵.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 30996
صفحه از 593
پرینت  ارسال به