189
کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام

که مال خویش را در راه خدا انفاق مى‏کنند، به بوستانى تشبیه مى‏کند که بر بلندى قرار دارد و مرتّب بر آن باران مى‏بارد؛ یعنى بوستان، قابلیت دریافت باران را دارد. دل انسان‏هاى انفاق کننده نیز زمینه مناسبی می‌شود که قابلیت و شایستگى دریافت باران فیض الهى را دارد.

۵. نقش خلوص نیّت در تکامل انسان

نیّت صحیح و عمل خالص در تکامل انسان، اثر ویژه‏اى دارد. اگر انفاق با انگیزه‏هاى غیر الهى و نفسانى آلوده شود، اثرى در تکامل انسان نخواهد داشت. (ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللهِ‏)، حامل این پیام است.

۶. انگیزه صحیح

جمله (ابْتِغاءَ مَرْضَاتِ اللهِ وَ تَثْبِیتاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ)، انگیزه‏هاى انفاق صحیح و الهى را بیان مى‏کند، که عبارت‌اند از: ۱. طلب خشنودى خدا ۲. تقویت روح ایمان و ایجاد آرامش در دل و جان. بنا بر این، انفاق کنندگان راستین چند ویژگی دارند: آنها تنها براى خشنودى خدا، پرورش فضائل انسانى و تثبیت این صفات در جانشان، همچنین پایان دادن به اضطراب و ناراحتى‏هایى که بر اثر احساس مسئولیت در برابر محرومان در وجدانشان پیدا مى‏شود، انفاق مى‏کنند.۱

۷. ضرورت مراقبت از آفات عمل صالح

جمله (وَاللهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصیرٌ) به همه کسانى که عمل نیکى انجام مى‏دهند، هشدار می‌دهد که مراقب باشند که کوچک‏ترین آلودگى از نظر نیّت یا طرز کار پیدا نکنند؛ چون خداوند، ناظر و مراقب اعمال آنان است.

1.. تفسیر نمونه: ج‏۲ ص۳۲۷.


کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
188

۵. اهتمام به دریافت انواع ثواب‌ها

این که در آیه تمام زمان‏ها و حالت‏ها را در انفاق بیان کرده است: (بِاللَّیلِ وَ النَّهارِ سِرًّا وَ عَلانِیَةً)، بر اهتمام این انفاق‌کنندگان در کسب همه ثواب‏ها دلالت دارد و این که به کسب رضایت الهى توجّه دارند و «وجه» او را خواستارند. از این رو، خداوند به آنان وعده نیکویى با زبان مهربانى و لطف مى‏دهد: (فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِم).

پیام‏هاى آیه ۲۶۵

۱. تداوم اخلاص و پایداری

از آیه قبل (آیه ۲۶۴) استفاده مى‏شود که نیّت خالص و انگیزه الهى باید تداوم داشته باشد: (لا تُبْطِلوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَ الْأَذىٰ‏ کَالَّذی یُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النَّاسِ). برخى از مفسّران از عبارت (تَثْبیتاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ) استفاده کرده‏اند که این استوارى نفس، در صورتى است که نیّت خالص اوّلیه همچنان پایدار باشد و پایدارى آن، در گرو ترک منّت و آزار و ریا و خودنمایى است که در آیات قبل به آنها اشاره شده است.۱

۲. نقش عمل صالح در آرامش روانی

عمل نیک انسان، که در راه خدا انجام شود، علاوه بر بهره اخروى، موجب آرامش روح و روان است. این نکته از (تَثْبیتاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ) استفاده مى‏شود.

۳. نقش تلاش در جلب خشنودی خدا

واژه «ابتغاء» به معنای طلب و لازمه طلب، تلاش و کوشش است. بنا بر این می‌توان گفت که سومین پیام آیه یاد شده، این است که رضایت و خشنودی خداوند سبحان در گرو طلب، تلاش و کوشش انسان است.

۴. نقش انفاق در قابلیت دریافت فیوضات الهی

انفاق، قابلیت بهره‏مندى از فیوضات الهى را در انسان ایجاد مى‏کند. قرآن، عمل کسانى

1.. المیزان فی تفسیر القرآن: ج‏۲ ص۳۹۱.

  • نام منبع :
    کرائم قرآن در فضائل اهل بیت علیهم السلام
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ با همکاری مهدی کمانی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1394
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 31592
صفحه از 593
پرینت  ارسال به