روش ملا صالح مازندراني در شرح احاديث الکافي
دکتر نصر اللّه شاملي ۱
علي بناييان اصفهاني ۲
چکيده
ملا صالح مازندراني از علماي بنام سدة يازدهم است. شرح ملا صالح مازندراني بر الکافي، از بهترين شروح اين كتاب است و بر دو بخش اصول و روضة آن نگاشته شده است.
در اين مقاله، بر اساس شرح ملا صالح بر الکافي، روش او در شرح احاديث توصيف ميگردد و سپس نقد روششناختي علامه شعراني دربارة برخي از ديدگاههاي اين شارح بيان ميگردد.
روش ملا صالح مازندراني در شرح احاديث الکافي عبارت است از: بررسي سند و شرح و تفسير متن. همچنين روش ايشان در شرح متن عبارت است از: واژهشناسي و معناشناسي، استناد به آيات قرآن، استناد به ساير روايات و اثبات محتواي حديث.
کليد واژهها: الکافي، شرح حديث، شرح الکافي، ملا صالح مازندراني، ابوالحسن شعراني.
درآمد
محمد صالح بن احمد بن شمس الدين سروي مازندراني اصفهاني از علماي بنام سدة يازدهم است كه او را «حسامالدين» لقب دادهاند و به ملاصالح مازندراني شهره است. ملاصالح در مازندران به دنيا آمد و رشد و نمو يافت و به اصفهان رفت و در آنجا ساكن شد. او در اثر كوشش علمي فراوان به مجلس درس علامه محمدتقي مجلسي راه يافت و از ممتازان محفل درس او شد و پس از چندي، به دامادي استاد درآمد. همسر او، آمنه بيگم، از زنان دانشمند آن روزگار بود. او صاحب شش فرزند دختر و پسر شد كه همگي از چهرههاي شاخص علمي و هنري در روزگار خود بودند و از نسل ايشان دهها فقيه، محدث، فيلسوف، مفسر و عالم رجال پديد آمد كه برخي از آنها در شمار برجستهترين دانشمندان شيعه و از بزرگترين مراجع و فقيهان بودهاند. ۳
1.هيأت علمي دانشگاه اصفهان.
2.شناس ارشد علوم قرآن و حديث.
3.. وحيد بهبهاني سرآمد محققين شيعه، ص۱۰۵.