علوم حديث 42 - صفحه 4

۴. ارائه معيارهايى روشن براى پالايش حديث،
۵ . معرفى و احياى ميراث حديثى شيعه و اهل سنت.
براى دستيابى بدين آرمان ها، اين فصلنامه، ارباب معرفت و صاحبان قلم را در زمينه هاى يادشده زير به همكارى فرامى خواند:
يك . تاريخ حديث،
دو . علم رجال و ارزيابى اسناد،
سه . فقه الحديث،
تفسير نصوص دينى به طور اعم، و قرآن و حديث به صورت عام، و حديث به نحو اخص، مطالعه و پژوهشى جدى را طلب مى كند. آنچه بر اين طلب مى افزايد، طرح مباحث جديد در تفسير متون دينى در ميان متكلمان و فيلسوفان دين است. آگاهى بر اين مباحث، و نقد و بررسى و سپس گزينش و به كارگيرى آنها در تفسير متون دينى، نيز در همان پايه از مطلوبيّت قرار دارد.
بجز آن، قواعد عام فهم حديث، چون تعارض اخبار، تقيه در حديث، نقل به معنا، دلالت فعل، نسخ، پرسش و پاسخ ها و... و قواعد خاص ابواب حديث، چون معارف، عبادات، اخلاقيات، آداب، احاديث تفسيرى، احاديث طب و بهداشت، ادعيه و زيارات و... نيازمند پژوهش است.
چهار . محدثان و كتب حديثى،
پنج . نقد و بررسى راويان،
شش . بررسى و شرح حديث،
گزينش برخى احاديث و روشن ساختن اعتبار و نيز تأمل در محتوا و مفهوم آنها، يكى ديگر از محورهايى است كه اين نشريه دنبال مى كند.
هفت . معرفى و احياى نسخ خطى،
هشت . رايانه و حديث،
نُه . كتابشناسى،
ده . نقد، معرفى و اطلاع رسانى.
نقد و معرفى كتبى كه در حوزه علوم حديث نشر يافته اند و نيز پايان نامه ها، ترجمه ها، شرح ها و تعليقه ها و... از ديگر بخش هاى مجله خواهند بود. ۱
اينك بررسى اجمالى چهل و دو شماره فصلنامه و سنجش محتواى آن با اهداف، مسير و قلمروهاى ترسيم شده در شماره نخست، البته با توجه به فضاى پيش گفته، مى تواند در ادامه ما را بهتر يارى رساند.
۱. در اين چهل و دو شماره، در مجموع، ۵۰۱ مطلب به چاپ رسيده كه ميانگين هر شماره ۹۲/۱۱ مطلب است. كمترين تعداد، هفت و بيشترين تعداد، هجده مطلب بوده است. (نمودار شماره۱)

1.علوم حديث، ش۱، ص۶ ـ ۸ .

صفحه از 169