علوم حديث 27 - صفحه 124

از حضرت امير(ع) نقل است كه زبير همواره با ما بود تا آن گاه كه عبداللّه زبير پا به عرصه سياست نهاد و پدر را منحرف كرد.

۰.حضرت عبدالعظيم از حضرت امام جواد(ع) درخواست حديث بيشتر دارد و آن حضرت از قول امام على(ع) نقل مى فرمايد:«بئس الزاد إلى المعاد، العدوان على العباد؛ زور و ستم بر مردم، بد توشه اى است براى فرداى قيامت».

بنا بر تعاليم اعتقادى اسلام، تمام اعمال خرد و كلان و ريز و درشت انسان ماندگار است و هيچ صغير و كبيرى از پرونده حذف نمى گردد و يوم الحساب -كه هر روزش بسان هزار سال است براى رسيدگى به همين اعمال است. در آن هول و هراس محشر، سخت ترين حالتها هجوم طلب كاران و حق داران است. همه مى دانيم كه آمرزش حقوق الهى سريع تر و آسان تر از بخشايش حق الناس است؛ زيرا آن مدّعى ندارد، ولى اينها دارد. در همين دنيا مردم تنگ نظر به دشوارى گذشت مى كنند، چه رسد به روز تغابن و تنگ دستى آخرت.

۰.پس از درخواست بيشتر، اين جمله را از امام على(ع) نقل مى فرمايد:«قيمة كلّ امرى ءٍ ما يُحْسِنُه؛ ارزش هر كس به اندازه چيزى است كه آن را خوب مى داند و در آن مهارت دارد.

گويند نظامى شاعر در نصيحتى به فرزندش گفت اگر پالان دوزِ ماهرى باشى، بهتر است از آنكه خياط بدى باشى. اگر كسى حتى در مشاغل عادى و متوسط، به مهارت و خوبى خوشنام و مشهور شود، بهتر از كسى است كه مراحل عالى را هم طى كرده،ولى كارش رونق ندارد.

۰.نيز از امام على(ع) نقل مى فرمايد:«المرُ مَخبؤ تحتَ لسانِه؛ مرد در زير زبان خود پنهان است».

۰.شخصيت، روحيات و هنرها، ملموس و مجسّم نيست تا مثل ظواهر با نگاهى ديده شود و هر كدام، به نوعى در زمينه ها و مناسبتهايى بروز مى كند. يكى از آينه هاى نشان دهنده درون، زبان است. گرچه اهل ريا و نفاق و حيله و دروغ مى كوشند تا ظاهرى زيبا و متفاوت با باطن خود را به نمايش بگذارند، ولى باز هم دير يا زود نهانشان عيان مى گردد و گفته اند: «في تقلُّب الأحوال يُعْرَفُ جواهر الرجال»، «و كلُّ إناءٍ بالّذي فيه يترشحُ؛ از كوزه برون همان تراود كه در اوست».

صفحه از 237