گزيده «حلية المتقين در آداب و احكام»
محمد باقر مجلسى (۱۰۳۷ـ۱۱۱۱ق),
به كوشش: محمد اسفنديارى,
تهران: انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, ۱۳۷۸ش,
۲۵۶ صفحه, چاپ اول, رقعى.
علامه مجلسى از معدود عالمانى است كه تنها براى دانشمندانْ كتاب ننوشت; بلكه عموم مردم را نيز مخاطب قرارداد و بر خلاف بسيارى از همگنان خويش, به زبان فارسى نيز آثارى پديدآورد تا كسانى كه از درك زبان عربى عاجزند, از فهم تعاليم دينى محروم نگردند.
يكى از آثار فارسى علامه مجلسى, كتاب «حِلية المتقين» است كه در آن به طرح احاديث آداب و احكام پرداخته است. او در چهارده باب, آدابِ: جامه و كفش پوشيدن, خوردن و آشاميدن, حمام رفتن, خوابيدن, معاشرت با مردم, صحبت كردن, پياده رفتن, سفر كردن و… را بيان كرده است.
كتاب حاضر, گزيده اى از كتاب «حلية المتقين» است, بى آن كه كلمه اى به متن افزوده شده و يا تصرّفى در آن شده باشد.
الوجيزة فى الرجال
محمد باقر المجلسى (۱۰۳۷ـ۱۱۱۱ق),
تحقيق: محمدكاظم رحمان ستايش,
تهران: انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى, ۱۳۷۸ش,
۲۵۷صفحه, چاپ اوّل, وزيرى.
اين كتاب, على رغم حجم كوچكش, حاوى مطالب و مباحث مفيدى است كه مى تواند نياز علاقه مندان به فراگيرى علم رجال را تا حدود زيادى برآورده سازد.
روش پيگيرى مباحث در اين كتاب, بدين صورت است كه نويسنده, به تبيين احوال راويان از حيث وثاقت و مدح و ضعف پرداخته; امّا اشاره اى به سخنان رجاليان ننموده است. او براى بيان نظر خود درباره راويان, به جهت رعايت اِختصار, از رموزى استفاده كرده و رساله خود را بر اساس ترتيب الفبايى اسامى روات, مرتّب ساخته است.
نويسنده كتاب ـ آن گونه كه خود در مقدمه آورده است ـ به سراغ روات مجهول نرفته و از بيان احوال آنها, به علت بى فايده بودن, خوددارى كرده است.
گفتنى است كه مصحّح كتاب, در صفحات نخستين, پس از اشاره اى گذرا به حيات علمى و عملى مؤلف, روشِ ايشان را بيان كرده و از چگونگى تحقيق و مصادر تحقيق خود, سخن به ميان آورده است.