كتبِ [علم] نزد على ـ ع ـ بود و آنگاه كه رهسپار عراق گرديد، آن كتب را به ام سلمه سپرد، و زمانى كه على ـ ع ـ به شهادت رسيد آن كتب، نزد امام حسن و پس از او نزد امام حسين، و بعد از امام حسين، نزد على بن حسين و سپس نزد پدرم امام باقر بود ۱ .
امام على بن حسين (ع)
۰.در «مناقب» ابن شهرآشوب و «بحار» به سندشان از ابوجعفر، امام باقر ـ ع ـ آورده اند كه:زمانى كه حسين ـ ع ـ متوجه عراق شد، وصيّت [خود] و آن كتب و ديگر چيزها را به ام سلمه همسر پيامبر ـ ص ـ سپرد و بدو فرمود: «هر گاه بزرگترين فرزندم نزدت آمد، آنچه را كه به تو سپردم به او تحويل ده» و آنگاه كه حسين ـ ع ـ به شهادت رسيد، على بن حسين نزد ام سلمه آمد، و او آنچه را كه امام حسين ـ ع بدو سپرده بود، به آن حضرت داد ۲ .
مانند اين حديث در كافى نيز آمده است ۳
امام محمد باقر (ع)
۰.در كافى و إعلام الورى و بصائر الدرجات و بحار منقول است (و لفظ از كافى است) كه عيسى بن عبدالله از پدرش از جدّش نقل كرد و گفت: على بن حسين ـ ع ـ در حالى كه وى در بستر شهادت قرار داشت و گرد او جمع شده بودند، متوجه فرزندش شد و سپس رو به فرزندش (محمد بن على) نمود و فرمود:«اى محمد! اين صندوق را به خانه ات ببر» و آنگاه فرمود ـ يعنى على بن حسين ـ : «ولى در اين صندوق، دينار و درهمى وجود ندارد، بلكه سرشار از علم است» ۴
۰.و در بصائر الدرجات، و «بحار» از عيسى بن عبدالله بن عمر، از جعفر بن
1.بصائر الدرجات ص ۱۶۲.
2.مناقب ابن شهرآشوب ج ۴ ص ۱۷۲. بحار ج ۴۶ ص ۱۸ ح: ۳ و لفظ حديث را از بحار نقل كرديم.
3.اصول كافى ج ۱، ص ۳۰۴. إعلام الورى ص ۱۵۲. بحار ج ۴۶ ص ۱۶. مناقب ابن شهرآشوب ج ۴، ص ۱۷۲.
4.اصول كافى ج ۱ ص ۳۰۵ ح: ۲. اعلام الورى ص ۲۶۰. بصائر الدرجات باب ۱ ص ۴۴. بحار ج ۴۶ ص ۲۹۹ ح: ۱. وافى ج ۲ ص ۸۳.