۴۱۰.الكافى- به نقل از ابن ابى يعفور -: از امام صادق علیه السّلام، در باره اختلاف حديث پرسيدم که يکى را شخص مورد وثوق روايت مىکند و ديگرى را شخصى که مورد وثوق ما نيست. فرمود: «هر گاه حديثى به شما رسيد و از کتاب خداوند عز و جل يا از سخن پيامبر خدا صلی الله علیه و آله برايش گواهى يافتيد، آن را بپذيريد. در غير اين صورت، آورده حدیث به آن سزاوارتر است(و کسی نقلش نکند و نپذیرد)».
۴۱۱.امام كاظم علیه السّلام: هر گاه دو حديث مختلف برايت آمد، آن دو را با کتاب خدا و نيز احاديث ما بسنج. اگر مانند آنها بود، حقّ است و اگر مانند آن دو نبود، باطل است.
۲. باز گرداندن متشابه به محکم
۴۱۲.عيون أخبار الرضا علیه السّلام -به نقل از ابو حيون، آزاد شده امام رضا علیه السّلام -: امام رضا علیه السّلام [فرمود]: «هر کس متشابه قرآن را به محکمِ آن ارجاع دهد، به راه راست، هدايت شده است».
سپس فرمود: «در اخبار ما نيز، همچون قرآن، محکم و متشابه وجود دارد. پس، اخبار متشابه ما را به محکمات آن، ارجاع دهيد و بدون توجّه به محکمات آن، از متشابهاتش پيروى مکنيد که گمراه مىشويد».
۳. عمل به سخن آخر
۴۱۳.مختصر بصائر الدرجات- به نقل از عبد الأعلى، وابسته آل سام -: به امام صادق علیه السّلام گفتم: چنانچه سخنى از نخستينِ شما و سخنى از آخرينِ شما [که با هم مخالف بودند، به ما] رسيد، به کدامين سخن، عمل کنيم؟ فرمود: «به سخن آخرين».
۴۱۴.الكافى- به نقل از حسين بن مختار، از يکى از شيعيان -: امام صادق علیه السّلام [فرمود]: «بگو بدانم اگر امسال برايت حديثى بگويم و سال بعد نزد من بيايى و حديثى مخالف آن برايت بگويم، به کداميک عمل مىکنى؟». گفتم: به دومى، عمل مىکنم. فرمود: «رحمت خدا بر تو باد!».
۴۱۵.الكافى- به نقل از معلّى بن خُنيس -: به امام صادق علیه السّلام گفتم: هر گاه حديثى از امامِ قبلى آمد و حديثى [مخالف آن] از امام بعدى، به کداميک عمل کنيم؟ فرمود: «به آن (يکى از آن دو، يا دومى)، عمل کنيد تا اين که از امام زنده، حديثى در آن باب به شما برسد و چون حديثى از امام زنده به شما رسيد، به گفته او عمل کنيد». امام صادق، سپس فرمود: «به خدا سوگند که ما هرگز، شما را در تنگنا قرار نمىدهيم».
در حديثى ديگر آمده است: «به جديدتر، عمل کنيد».