۳۳۷.الكافى- به نقل از زُراره -: به امام صادق علیه السّلام گفتم: خبرى که مردم در باره برترى ۲۵ برابرى نماز جماعت بر نماز فُرادا مىگويند، چيست؟ فرمود: «راست گفتهاند». گفتم: اگر دو نفر با هم نماز بخوانند، جماعت حساب مىشود؟ فرمود: «آرى. در اين صورت، مأموم، سمت راست امام مىايستد».
۳۳۸.الكافى- به نقل از عامر بن عميره -: به امام صادق علیه السّلام گفتم: خبردار شدم که شما فرمودهاى: «اگر کسى بميرد که حجّ واجب نگزارده باشد و يکى از خويشانش از طرف او حج بگزارد، اين حج از او کفايت مىکند».
فرمود: «آرى. در باره آن، گواهى مىدهم که پدرم، اين سخن را به من گفت که مردى نزد پيامبر خدا صلی الله علیه و آله آمد و گفت: اى پيامبر خدا! پدرم مُرد و حج نگزارد. پيامبر خدا صلی الله علیه و آله به او فرمود: «از طرف او حج بگزار که اين، از او کفايت مىکند».۱
۲. تبيين حديث
۳۳۹.الكافى- به نقل از مَسعَدة بن صَدَقه -: از امام صادق علیه السّلام شنيدم که وقتى از ايشان در باره حديثى از پيامبر صلی الله علیه و آله که: «بهترين جهاد، سخن عادلانه گفتن در برابر پادشاه ستمگر است»، پرسيده شد، فرمود: «اين، در صورتى است که امر به معروف کردن پادشاه پس از شناخت حکم باشد و با اين حال، سلطان از او بپذيرد، و گر نه، لازم نيست».
۳۴۰.الكافى- به نقل از سکونى از امام صادق علیه السّلام -: گفتم براى امام معناى اين جمله پيامبر صلی الله علیه و آله که: «کمترين آنها، امان مىدهد» چيست؟ امام فرمود: اگر سپاهى از مسلمانان، گروهى از مشرکان را محاصره کنند و در همين وضع، مردى از محاصره شدگان بيايد و بگويد: «به من، امان دهيد تا بيايم و با فرمانده شما، گفتگو کنم» و پايينترين فرد سپاه مسلمانان، به آنان، امان دهد، بالاترين فرد آنان، بايد به اين امان، پاىبند باشد.
۳۴۱.معانى الأخبار- به نقل از عبد الأعلى بن اَعيَن -: به امام صادق علیه السّلام گفتم: فدايت شوم! حديثى را مردم از پيامبر خدا نقل مىکنند که فرمود: «از بنى اسرائيل، حديث نقل کن که اشکالى ندارد».
امام علیه السّلام فرمود: «آرى [. درست است]. گفتم: پس هر چه در باره بنى اسرائيل شنيديم، نقل کنيم و هيچ مسئوليتى نداريم؟ فرمود: «مگر نشنيدهاى که فرمود: "در دروغگويى مرد، کافى است که هر چه را شنيده است، نقل کند"»؟ گفتم: پس چگونه اين، صحيح مىشود؟ فرمود: «آنچه در قرآن در باره بنى اسرائيل است، بگو که در اين امّت هم خواهد شد و [اين] اشکالى ندارد».