۲. تبيين حديث
۳۲۶.معانى الأخبار- به نقل از ابو اسحاق -: بن على بن حسين علیه السّلام گفتم: معناى فرموده پيامبر صلی الله علیه و آله: «هر که من مولاى اويم، پس على مولاى اوست»، چيست؟
فرمود: «[پيامبر صلی الله علیه و آله] به آنان (حاضران در غدير خم) خبر داد که پس از خودش او (على علیه السّلام)، امام است».
۹ / ۶
عرضه حديث بر امام باقر علیه السّلام
۱. تأييد حديث
۳۲۷.الكافى- به نقل از عبد الرحيم بن روح قصير -: به امام باقر علیه السّلام گفتم: صالح بن ميثم، از عبايه اسدى نقل کرده است که از على علیه السّلام شنيده است که مى فرمود: «به خدا سوگند، بندهاى که دشمن من است، هرگز بر کينه من نمىميرد، مگر آن که هنگام مرگش، مرا در حال ناخوشايندى مىبيند و بندهاى که دوستدار من است، هرگز بر مِهر من نمىميرد، مگر آن که به هنگام مرگش، مرا در حالى که دوست مىدارد، مىبيند».
امام علیه السّلام فرمود: «آرى. پيامبر خدا صلی الله علیه و آله نيز در سمت راست شخص مُحتضر است».
۳۲۸.الأمالى، طوسى - به نقل از بُکَير بن عبد اللّه طويل و عمّار بن ابى معاويه -: ابو عثمان بَجَلى، اذانگوى بنى اَفصى، برايمان روايت کرد - بُکَير مىگويد: او چهل سال براى ما اذان گفت - که ابو عثمان گفت: شنيدم على علیه السّلام در جنگ جمل مىگويد: «و اگر سوگندهايشان را پس از پيمان شکستند و بر دين شما، خُرده گرفتند، با پيشوايان کفر، کارزار کنيد؛ چرا که آنان، حرمت سوگند [و پيمان] را رعايت نمىکنند. باشد که دست بردارند».
وقتى اين آيه را تلاوت مىکرد، سوگند ياد نمود که با مصداقهاى اين آيه، از هنگام نزول تا امروز، پيکار نشده است.
بُکَير مىگويد: در باره اين سخن، از امام باقر علیه السّلام پرسيدم. فرمود: «آن پيرمرد (بَجَلى) راست گفت. على علیه السّلام، چنين گفت و چنين هم بود».
۲. تبيين حديث
۳۲۹.الكافى- به نقل از ابن بُکَير -: از امام باقر علیه السّلام در باره اين سخن پيامبر خدا صلی الله علیه و آله که: «هر گاه مرد زِنا کند، روح ايمان از او جدا مىشود»، سؤال کردم. فرمود: «اين، سخن خداوند عز و جل است، آن جا که مىفرمايد: «و آنان را با روحى از خود، پشتيبانى کرد»، همين روح است که از او جدا مىشود.