395
گزیده شناخت نامه حدیث

جريان که از اواخر عصر حضور امامان علیهم السّلام و اوايل قرن سوم آغاز شد، ده‏ها کتاب رجال و فهرست را به ارمغان آورد. در کتاب‏هاى رجالى، نام برخى جاعلان و در کتاب‏هاى فهرست، نام برخى کتاب‏هاى ساختگى، افشا شده‏اند. افزون بر اين، آگاهى‏هاى ديگر رجالى، مانند نام استادان و شاگردان و طبقات، يعنى وضعيت و ترتيب حلقه‏هاى اتّصال راويان به بازشناسى جعل، يارى مى‏رساند.۱

1.. براى آگاهى بیشتر، ر.ک: وضع و نقد حدیث: ص ۲۰۶ ـ ۲۱۱.


گزیده شناخت نامه حدیث
394

در مرحله بعد، شيخ طوسى، داشته است. اينان، هر حديثى را نمى‏پذيرفتند و به صرف صحّت سند، آن را معتبر نمى‏دانستند. صحّت مضمون و نقد متنى، گفتمان حاکم بر مکتب حديثى بغداد بود و در موارد متعدّدى، شيخ مفيد و سيّد مرتضى، اخبارى را که حتّى برخى بزرگان متأخّر مکتب قم، مانند شيخ صدوق پذيرفته بودند، رد مى‏کردند، يا دست کم به وجوب پذيرش آن، تن نمى‏دادند.۱ گفتنى است اين بزرگان، در جعلى خواندن احاديث، اصرارى نداشتند و بسيارى اوقات، اخبار وارد شده را فقط واجبُ العمل نمى‏دانستند و از حکم قطعى به جعلى بودن آنها خوددارى مى‏کردند؛ زيرا پيش‏تر گذشت که تفاوت حديث ضعيف و موضوع، بسيار است.

شيخ مفيد و شيخ طوسى، در جايگاه دو حلقه متّصل علمى و سيّد رضى و سيّد مرتضى، در مقام دو برادر فرزانه، همه از بزرگان مکتب بغداد بودند و با وجود کارهاى علمى و فقهى ديگر، به نقل، کتابت و املاى حديث، توجّه جدّى نشان دادند و از اين رو، يافتن حتّى يکى دو حديث جعلى در برخى کتاب‏هاى ايشان، مانند الأمالى مفيد و نهج البلاغة، دشوار است.

شيخ مفيد، در پيراستن منابع تاريخى و سيره نيز با احاديث نامعتبر، برخوردى پيگير داشت و دو کتاب الإرشاد۲ و الجمل۳ او، گواه مراقبت وى از جريان نقل احاديث تاريخى است. کار سترگ سيّد مرتضى در تنزيه الأنبياء و نيز الأمالى در رويارويى با اسرائيليات و احاديث داستان‏سرايان، مثال‏زدنى و نشان دهنده قوّت نقد محتوايى در حوزه حديث شيعه است.

تأليفات رجالى و فهرست نگارى‏هاى متعدّد محدّثان را نيز بايد بدانها افزود. اين کتاب‏ها، به گونه‏اى غير مستقيم، به افشاى حديث‏سازان و احاديثشان، يارى رساندند. اين

1.. ر. ک: المسائل السرویّة (المطبوعه فی مصنّفات الشیخ المفید ج ۷): ص ۴۴ «حدیث الذّرّ» و تصحیح الاعتقاد (المطبوعة فی مصنّفات الشیخ المفید ج ۵): ص ۱۲۰ «فی کیفیّة نزول الوحی».

2.. الإرشاد، کتاب بزرگى است که نیمى از آن، ویژه زندگانى پیامبر اکرم و امام على و نیم دیگرِ آن، شرح حال یک یک ائمّه و نصوص مربوط به امامت، کرامات و برخى سخنان آنان است.

3.. کتاب الجمل، به جنگ جمل و برنمودن موضع برحقّ امام على علیه السّلام در آن مى‏پردازد.

  • نام منبع :
    گزیده شناخت نامه حدیث
    سایر پدیدآورندگان :
    عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1400/08/19
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2135
صفحه از 439
پرینت  ارسال به