فصل نهم:
عرضه حديث
۹ / ۱
اهمّيت عرضه و تصحیح حديث
۳۱۶.أدب الإملاء و الاستملاء- به نقل از عطاء بن يَسار -: مردى نزد پيامبر صلی الله علیه و آله [چيزى] نوشت. پيامبر صلی الله علیه و آله به او فرمود: «نوشتى؟». گفت: آرى. فرمود: «آن را عرضه [و مقابله] کردى؟». گفت: نه. پيامبر صلی الله علیه و آله فرمود: «[در حقيقت،] آن را ننوشتهاى تا آن گاه که عرضه کنى و تصحيح شود».
۳۱۷.الكافى- به نقل از ابن بُکَير -: حمزة بن طيّار، يکى از خطابههاى [امام باقر علیه السّلام]، پدرِ امام صادق علیه السّلام را بر ايشان عرضه کرد تا اين که به بخشى از آن رسيد. امام صادق علیه السّلام فرمود: «دست نگه دار و خاموش باش». سپس فرمود: «شما در آنچه برايتان رسيده و از آن آگاهى نداريد، وظيفهاى نداريد جز دست شُستن و درنگ کردن و باز گردانيدن آن به امامان هدايت، تا شما را در آن به راه راست، وا دارند و نابينايى را از شما بر گيرند و حق را در آن به شما بشناسانند. خداوند مىفرمايد: «پس اگر نمىدانيد، از اهل ذکر بپرسيد».
۹ / ۲
عرضه حديث بر امام على علیه السّلام
۳۱۸.امام حسين علیه السّلام: در باره اين سخن پيامبر خدا صلی الله علیه و آله که: «من در ميان شما، دو چيز گرانسنگ به يادگار مىنهم: کتاب خدا و عترتم»، از امير مؤمنان - که درودهاى خدا بر او باد - پرسش شد که «عترت»، چه کسانىاند؟
امير مؤمنان علیه السّلام فرمود: «من و حسن و حسين و نُه امام از فرزندان حسين که نهمين آنها، مهدىِ ايشان و قائم آنهاست و هرگز از کتاب خدا، جدا نمىشوند و کتاب خدا هم از ايشان جدا نمىشود تا در کنار حوض [کوثر] بر پيامبر خدا صلی الله علیه و آله درآيند».