اين نشست علمی به همت پژوهشگاه قرآن و حدیث و با همکاری دبیرخانه هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، حجت الاسلام دکتر سیدمحمدباقر میرصانع، عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث در جلسه برگزاری کرسی علمی ترویجی "جریان شناسی رویکرد اخلاق نقلی درحوزه علمیه قم" گفت: اخلاق نقلی (مأثور) از رویکردهای اصیل در دانش اخلاق اسلامی بشمار میآید که در سدۀ اخیر و در بستر حوزهی علمیه قم گسترش و بالندگی درخور توجهی داشته است.
عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث افزدود: به اختصار میتوان بیان کرد اخلاق نقلی در بستر حوزه علمیه قم به سه زیر شاخهی "مزیّن به نقل"، "نقل محور" و "نقل بنیاد" توسعه پیدا کرده است. همچنین نویسندگان اخلاق نقلی علاوه بر پرداختن به حیطه اخلاق عملی، در این دوره به فلسفه اخلاق مبتنی بر نقل پرداخته اند.
وی افزود: در این سده همچنین آثار اخلاق نقلی که تا پیش از این دوره عموماً شامل جمعآوری و دستهبندی احادیث بوده، اما در این دوره نویسندگان به بحث از روش فهم احادیث اخلاقی و نظام اخلاق اسلامی مبتنی برنقل پرداختهاند.
ایشان اظهار داشت: در این بازه زمانی همچنین آثار درخور توجهی در حوزه اخلاق نقلی به صورت دانشنامه، جوامع حدیثی، اخلاق وعظی و اخلاق تخصصی انتشار یافته است. مجموع این حرکتها، افقهای خرسندکنندهای را برای این رویکرد اخلاقی در سالهای آینده نشان میدهد.
حجت الاسلام دکتر احمد غلامعلی در این جلسه که به عنوان ناقد حضور داشت گفت:. این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است و تحقیق خوبی نیز توسط دکتر میرصانع انجام گرفته است. ولی اگر این تحقیق بخواهد غنیتر شده و ارتقا پیدا کند می بایست مواردی مانند رعایت جامعیت و مانعیت آثار و کتبی که گزارش شده است و نیز بررسی دقیقتر عوامل و زمینههای این تحول و رشد و مشخص کردن و برجستهسازی هر یک از جریانها به صورت دقیق مورد توجه قرار گیرد.
لازم به ذکر است کرسی علمی ترویجی "جریان شناسی رویکرد اخلاق نقلی درحوزه علمیه قم" به همت پژوهشکده اخلاق و روان شناسی اسلامی پژوهشگاه قرآن و حدیث با همکاری دبیرخانه هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی، با ارائه دکتر سیدمحمدباقر میرصانع، عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث و با حضور حجت الاسلام دکتر احمد غلامعلی، عضو هیات علمی دانشگاه قرآن و حدیث به عنوان ناقد و حجت الاسلام دکتر محمد رکعی، عضو هیات علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث به عنوان مدیر جلسه، در روز چهارشنبه ۱۰ آبان ماه ۱۴۰۲ از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در سالن جلسات پژوهشگاه برگزار شد.
لازم به ذکر است مقاله «مروری بر گسترش و بالندگی رویکرد اخلاق نقلی در بستر حوزه علمیّه قم» نوشته دکتر میرصانع نیز پیشتر منتشر شده است که از طریق لینک زیر در دسترس است:
http://hadithvaandisheh.qhu.ac.ir/article_۱۳۴۷۷.html