پژوهش قرآنی ساخته است.
اگر قرآن شفای دردهای فردی و اجتماعی انسانهاست، تفسیر موضوعی است که شفا بودن قرآن را به منصه ظهور میرساند و عملیاتی میکند؛ چرا که تفسیر موضوعی تلاش میکند با استخراج نظریه قرآن کریم در موضوعات گوناگون، دردهای فردی و اجتماعی را با دوای قرآنی درمان کند.
۲. تعمیق و ترویج معارف قرآنی
از جمله آثار شاخص تفسیر موضوعی روشن شدن لایههای مختلف مباحث معرفتی، ارتباط حوزههای موضوعات و تأثیر و تأثر هر یک بر دیگری است.
چه بسا سطح شناخت ما از مباحثی همچون ایمان، تقوا، اسلام، معاد و آثار معادباوری، فرشتگان و نقش آنها در حیات انسانها، عوامل سعادت، ارزشهای حاکم بر نظام خانواده، فلسفه و کارکردهای حجاب، نقش زن در جامعه و بسیاری از موضوعات دیگر شناخت جامع، عمیق و مستندی نباشد. آنچه این شناخت را تعمیق و زمینه ترویج آن در جامعه اسلامی را فراهم میکند، پژوهشهای موضوعی در قرآن کریم است.
افزون بر این، از ویژگیهای تفسیر موضوعی تلاش برای بررسی همهجانبه و گسترده یک موضوع و ارائه سامانیافته و سازوار دیدگاه قرآن درباره آن است؛ در حالی که تفسیر ترتیبی یا تنزیلی از تحقق چنین امری عاجز است.
بنا بر این، در این گونه تفسیری معارف قرآنی در قالب نظریههای منقح با استاندارهای علمی، عرضه میشود و این کار راه را برای معرفی قرآن به جهان و ترویج افکار قرآنی هموار میکند.
۳. ترسیم اعجازی ملموس از قرآن برای مخاطبان امروزی آن۱
در عصر حاضر اعجاز بیانی قرآن نه برای عربها و نه برای غیر آنان به اندازه کافی