ضمیمه. برخی دشواریها
روش ترسیم شده در این فصل، پژوهش موضوعی در قرآن کریم را نظاممند، ملموس و روان ساخته است؛ چنان که با دخیل ساختن مؤثر روایات بر عمق و بار آن نیز افزوده است و به همین خاطر بر دیگر روشهای تفسیر موضوعی برتری دارد.
با این همه طی مراحل و روند تمر، خالی از پارهای دشواریهای خرد و کلان نیست که آگاهی از آنها و راهحلهایشان، کمک خواهد نمود تا پژوهش موضوعی در قرآن با سهولت بیشتری همراه باشد.
۱. بینرشتهای بودن تفسیر موضوعی
از دشواریهای تفسیر موضوعی، میانرشتهای بودن عمده پژوهشهای موضوعی در قرآن کریم است.۱ به عنوان نمونه کسی که میخواهد درباره مدیریت بحران از منظر قرآن کریم پژوهش کند باید هم در تفسیر قرآن از اطلاعات و مهارت کافی برخوردار باشد و هم در زمینه علوم سیاسی و جامعهشناسی اطلاعات کافی داشته باشد بنا بر این، پژوهشگر باید در هر دو زمینه، بلکه با توجه به رویکرد حدیثی در تمر، باید در سه زمینه حدیث، قرآن و علوم سیاسی یا جامعهشناسی سابقه علمی داشته باشد در حالی که معمولا پژوهشگران عرصه علوم سیاسی، بر تفسیر و حدیث مسلط نیستند و قرآنپژوهان و حدیثشناسان بر علوم سیاسی.
از این رو پیشنهاد اولیه این است که برای انجام تفسیر موضوعی در قلمرو علوم و موضوعات برونقرآنی تا نهایت ممکن از دو پژوهشگر متخصص در دو رشته استفاده شود و پژوهش به شکل دو نفره انجام گیرد و در صورتی که این کار ممکن