به عنوان نمونه، اگر روایات، بدون اشاره به (فَمُسْتَقَرٌّ وَ مُسْتَوْدَع)۱ از دو نوع ایمان پایدار و ناپایدار سخن میگفتند، یافتن عبارت مذکور در گرو توجه به همین نکته بود.
۴. جستجوی روایات در تفاسیر
گاه برخی روایات مشهور، در تفاسیر مورد استناد قرار گرفتهاند و بعد از توضیح مفادِ آیات هممضمون با آنها، گزارش شدهاند. بنا بر این، گاه جست و جوی این روایات در تفاسیر میتواند ما را به مستند قرآنی آنها رهنمون کند.
سطوح تفسیر معکوس
با توجه به توضیحاتی که درباره تفسیر معکوس بیان شد و نمونههایی که ارائه شد، معلوم میشود که پژوهش معکوس روایات موضوع دارای سه سطح است:
۱. سطح کلان: در این سطح، از هندسه روایی موضوع به هندسه قرآنی موضوع منتقل میشویم و سعی میکنیم ابعاد اصلی هندسه روایی را در قرآن بازیابی کنیم.
۲. سطح میانه: در این سطح تلاش میکنیم از ریز مولفههای روایی به سمت بازیابی آنها در قرآن حرکت کنیم.
۳. سطح خرد: این سطح به آموزهها توجه دارد و سبب یافتن مفاهیم و آموزههای حدیثی در آیات قرآن میگردد.
کاربست یافتههای تفسیر معکوس
گام تفسیر معکوس، ممکن است به کشف آیات جدید بینجامد و ممکن است نگاهها و ابعاد جدید درباره موضوع در قرآن ارائه کند و سرانجام ممکن است به مفاهیم و آموزههای تازهای از آیات موضوع ـ که در مراحل قبل شناسایی شده است ـ رهنمون گردد. بنا بر این، هر یک از یافتهها باید به شکل متناسب مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
آیات جدید را با توجه به ترتیب نزول به فهرست آیات اضافه میکنیم و گامهای چهار تا هفت مرحله استکشاف را درباره آنها تکرار میکنیم و برای شماره ردیف و