همچنین توجه به ساختار سوره میتواند مفهومساز باشد. برای این کار ابتدا باید موضوع اصلی و روح حاکم بر سوره را با استفاده از راهکارهای شناخته شده و قابل قبول کشف کرد و سپس با دقت در سیاق، فصول و محورهای سوره، نسبت آیه مورد مطالعه با روح حاکم بر سوره و موضوع اصلی آن را به دست آورد.۱
الغای روشمند و مقبول خصوصیات شخصی آیات به منظور یافتن اصول و قواعد کلی نیز اهمیت ویژهای دارد که ممکن است در تفاسیر ترتیبی کمتر مورد اهتمام مفسران واقع شده باشد.
همچنین باید از عنوانسازی نیز غفلت نکرد و با روشن شدن بیشتر مفاهیم آیات، خطوط کلی موضوع در قرآن و نیز عناوین فرعیتر را به دست آورد و در سیاهه طرح یادداشت نمود.
هفت. تأمل در روایات ذیل آیات و نکتهنگاری
بعد از گردآوری روایاتِ تفسیری هر آیه و درک مقبول و مطمئن از محتوای هر آیه، باید به مطالعه دقیق و نکتهنگاری از روایات ذیل آیات پرداخت تا به افق فهم معصومان علیهم السلام از آیات نزدیک شد و از ظرفیتهای روایات تفسیری حداکثر بهره را برد.
برای این کار باید فیشهای روایی را به ترتیب مطالعه نمود و با تأمل در روایات، نکات به دست آمده را در ادامه فیشهای مفهومیابی اضافه کرد و در پایان هر نکته به شناسه روایت و عبارتی که آن نکته از آن برداشت شده، اشاره کرد.
نکات و ضوابط
برای استفاده بهتر از روایات تفسیری ذیل آیات توجه به چند نکته راهگشاست:
۱. تحلیل صحیح و مقبول برخی روایات تفسیری، نیازمند آشنایی با روششناسی فهم مفاد روایات تفسیری است که در بخش پیشنیازها به آن پرداخته شد.
۲. گاه میان روایات تفسیری، تعارضهایی وجود دارد که باز باید به