فیش پر شود، فیش بعدی برای ادامه نکات، ضمیمه گردد. در این مرحله نباید نکات را با هم ترکیب نمود، بلکه برای هر نکته شماره مجزا اختصاص داده شود.
برای تأمل در آیه بهتر است ابتدا به عبارتی که مستقیماً به موضوع مربوط میشود، پرداخت و از کلیدواژه مربوط به آن شروع نمود و سپس عبارتعبارت به سمت پایان آیه رفت و آنگاه به عبارت قبل از عبارت اصلی پرداخت و عبارتعبارت به اول آیه رسید. در پایان بررسی آیه نیز مجموعه آیات سیاق مطالعه میگردد و نکات سیاقی که به ذهن میرسد نیز یادادشت میشود. در مطالعه سیاق نیز بهتر است ابتدا آیات بعدی را مطالعه نمود و سپس آیات قبلی را.
ضمناً در کنار این تأملات باید گوشهچشمی نیز به خطوط اصلی موضوع در قرآن داشت و از عنوانسازی برای آنها غفلت نکرد و آنها را در سیاههای به شکلی منطقی ثبت نمود. این سیاهه از اهمیت بالایی برخوردار است و در واقع نوعی کدگذاری مفاهیم قرآنی و مقولهبندی آنها تلقی میشود که در مسیر تکمیل و تنقیح، عناصر اصلی دیدگاه قرآنی را شکل میدهد.
گفتنی است که هنگام تثبت نکات و تأملات باید درون پرانتز قسمتی از آیه را ـ که مستند آن برداشت است ـ یاداشت نمود.
نکاتی را که در صحت آنها تردید داریم، میتوان به «گویا، احتمالا و...» مقید ساخت یا در پایان آن از علامت سؤال درون پرانتز استفاده نمود تا در ادامه پژوهش اثبات یا رد گردند.۱
همچنین ضمن تأمل در آیات، باید سؤالاتی را که درباره آنها به ذهن میرسد، نیز یاداشت نمود و احیاناً در مراحل بعدی، اگر در آیهای دیگر یا تفاسیر اجتهادی