کسَبُواْ مَا تَرَک عَلیَ ظَهْرِهَا مِن دَابَّة).۱
نکته پایانی این که گاه استفاده از واژگان متضاد راهگشا خواهد بود؛ برای مثال، خداوند در آیه ۳۸ سوره بقره میفرماید:
(قُلْنَا اهْبِطُواْ مِنهَا جَمِیعًا فَإِمَّا یأْتِینَّکم مِّنیّ هُدًی فَمَن تَبِعَ هُدَایَ فَلَا خَوْفٌ عَلَیهِمْ وَ لَا هُمْ یحْزَنُونَ).
گفتیم: همگی از آن، فرود آیید! ولی هرگاه هدایتی از طرف من برای شما آمد، کسانی که از آن پیروی کنند، نه ترسی بر آنهاست، و نه اندوهگین میشوند.
این آیه میفرماید کسانی که از آموزههای هدایت آفرین الهی پیروی کنند، دچار ترس و اندوه نمیگردند. بنا بر این، این آیه دلالت میکند که دینباوری و عمل به آموزههای دینی سبب آرامش میگردد. حال اگر پژوهش ما درباره «آرامش در قرآن» باشد، جست و جوی کلید واژه «خوف» میتواند ما را به این آیه و آیات بیشتری درباره موضوع برساند.
۲. مطالعه کل قرآن
شاید مطمئنترین راه برای یافتن آیات موضوع، به ویژه در موضوعات برونقرآنی، مطالعه دقیق کل قرآن است. البته این شیوه زمانی مطمئنترین راه تلقی میشود که از سوی کسی انجام گردد که با معانی و مفاد آیات قرآن آشنا باشد.
این مطالعه باید با حضور قلب و توجه و دقت صورت گیرد و احیاناً آیات و ارتباطاتی را که برای پژوهشگر روشن نیست، به کمک یک یا چند کتاب تفسیر گرهگشایی کند.
نکته دیگر، این که اگر مطالعه اول کفایت نکرد، یک بار دیگر به مطالعه کل آیات بپردازد و حتی در صورت نیاز برای بار سوم نیز اقدام به این کار کند.۲