در این کتاب بر هر سه کارکرد تأکید شده است:
۱. ارائه فهم معصوم علیه السلام از آیات موضوع؛
۲. ارائه ابعاد مختلف موضوع، برای پیگیری آنها در آیات؛ این امر گاه به کشف آیات جدید میانجامد، گاه دریچهای جدید از موضوع در قرآن میگشاید و گاه سبب تعمیق فهم آیات موضوع میگردد.
۳. ارائه مبانی راهگشا برای تسهیل و توسعه تفسیر موضوعی.
کارکرد اول و سوم به تمر اختصاص ندارد، بلکه فصل ممیز آن، کارکرد دوم است که سازوکار ویژه آن به همراه دیگر مباحث نظری لازم در تفسیر موضوعی و نیز فرآیند انجام تمر در این کتاب، بررسی شده است.
بر اساس سازوکار ویژهای که برای دخالت روایات در تفسیر موضوعی در این کتاب پیشبینی میشود، میتوان ظهور یک تفسیر موضوعی روایی جامع در قلمرو موضوعات درونقرآنی را نوید داد.
گفتنی است چنان که به ذهن میرسد، تفسیر موضوعی با روش تمر، در موضوعات درونقرآنی ملموستر و نتیجهبخشتر از موضوعات برونقرآنی است و چه بسا برخی تمر را به این نوع موضوعات منحصر بدانند؛ اما این گونه نیست، بلکه رسیدن به نتایج روشن در موضوعات برونقرآنی با استفاده از تمر نیز در دسترس است، اما به کشف ادبیات قرآنی و روایی موضوع مشروط خواهد بود و البته با دشواری ویژه خود مواجه است.
شایسته است در اینجا از دو ارزیاب محترم کتاب، جناب حجة الاسلام و المسلمین دکتر کاظم قاضیزاده و جناب آقای دکتر محمد مرادی، معاون پژوهشی پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام، که با ارائه نکات ارزشمند و نظرات سودمند از کاستیهای کتاب کمنموده و بر استواری آن افزودند تشکر و قدردانی کنم.
همچنین از ریاست محترم پژوهشکده تفسیر اهل بیت علیهم السلام جناب حجة الاسلام و