47
تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش

مراد از تفسیر موضوعی مصطلح قرآنی، بررسی معنا، مفهوم و استعمالات یکی از اصطلاحات قرآنی همچون ایمان، یقین، اهل، احسان، صلاة و... است. هدف این نوع مطالعه، توصیف جامع مفهوم یک اصطلاح قرآنی است که نمونه آن را، البته در سطحی پایین‏تر، در کتاب‏های وجوه و نظائر ملاحظه می‏کنیم.

مراد از دسته سوم، همان معنای متداول تفسیر موضوعی است که پیش‌تر تعریف آن گذشت؛ یعنی استنباط دیدگاه قرآن در موضوعی مشخص.

این در حالی است که تفسیر ساختاری را نمی‌توان تفسیر موضوعی نامید و تسمیه آن به تفسیر موضوعی توسط برخی به این خاطر که در آن موضوع محوری سوره بررسی می‌شود، کار قابل دفاعی نیست، بلکه باید تا آن‌جا که امکان دارد، مرزهای مطالعات قرآنی را از هم جدا نمود.

تفسیر مصطلح قرآنی نیز فرایند تفسیر موضوعی را تا نیمه راه می‏پیماید و به بخش مفهوم‏شناسی قرآنی اکتفا می‏کند و متعرض دیگر ابعاد موضوع نمی‏گردد.

۲. درون‌قرآنی و برون‌قرآنی

موضوعاتی که با روش تفسیر موضوعی پژوهش می‌شوند، به دو دسته تقسیم می‌شوند:

الف ـ موضوعات درون قرآنی: مراد، موضوعاتی است که از درون قرآن اخذ می‌شوند و به شکل صریح در قرآن وجود دارد؛ مانند: ایمان، اسلام، توحید، معاد، نبوت، نماز و...

ب ـ موضوعات برون‌قرآنی: مراد، موضوعاتی است که از خارج قرآن اخذ و برای شناخت دیدگاه قرآن درباره آن‌ها، به قرآن مراجعه می‌شود؛ مانند: محیط زیست، حضور زنان در اجتماع، نقش دین در بهداشت روانی، حکومت و سیاست و...

بنا بر این، با توجه به این که موضوع از داخل قرآن اخذ شده باشد یا از خارج قرآن، می‌توان تفسیر موضوعی را به دو گونه درون‌قرآن و برون‌قرآنی تقسیم نمود.

تفسیر موضوعی درون‌قرآنی از سابقه بیشتری برخوردار است و نخستین تفاسیر


تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش
46

(م۱۴۰۰ق) راهش را به سوی توسعه تفسیر موضوعی آغاز نمود و در سال‌های‌ جاری تفسیر موضوعی برون‌قرآنی در میان دانشوران و دانشجویان از اقبال خوبی برخوردار شده است و کتاب‌ها و پایان‌نامه‌های متعددی با این نوع موضوعات نگارش و منتشر شده است.

همچنین در ده‌های اخیر، به ویژه در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، «تفاسیر موضوعی جامع» با نگاه درون‌قرآنی نگارش شد که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از: دو مجموعه مفاهیم القرآن و منشور جاوید توسط آیة اللّٰه جعفر سبحانی، پیام قرآن توسط آیة اللّٰه مکارم، تفسیر موضوعی قرآن مجید توسط آیة اللّٰه جوادی آملی و معارف قرآن توسط آیة اللّٰه مصباح.

بخش چهارم. انواع تفسیر موضوعی

با گسترش مباحث نظری تفسیر موضوعی انواع متعددی از تفسیر موضوعی توسط اندیشمندان و قرآن‌پژوهان مطرح شده است که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

۱. سوره، مصطلح، موضوع

یکی از تقسیمات شایع تفسیر موضوعی، تقسیم آن به: ۱. تفسیر موضوعی سوره، ۲. تفسیر موضوعی مصطلح قرآنی، ۳. تفسیر موضوعی موضوع قرآنی است.۱

مراد از تفسیر موضوعی سوره، بررسی هدف و موضوع کانونی یک سوره معین و کشف ارتباط موضوعات جزئی آن با موضوع کانونی است.۲ امروزه به این نوع پژوهش قرآنی، تفسیر ساختاری می‌گویند۳ و گاه از آن به تفسیر موضوعی کشفی یاد می‏شود.۴

1.. ر.ک: مباحث فی التفسیر الموضوعی، ص۲۳ ـ ۲۹؛ فیض الرحمن فی التفسیر الموضوعی للقرآن، ص۲۶۷ ـ ۲۷۸.

2.. مباحث فی التفسیر الموضوعی، ص۲۸ ـ ۲۹.

3.. «ساختار هندسی سوره‏های قرآن، درآمدی بر تفسیر ساختاری قرآن»، ص ۹.

4.. ر.ک: مناهج التفسیر الموضوعی، ص۱۲۹؛ التدبر الموضوعی، ص۴۴۱.

  • نام منبع :
    تفسیر موضوعی روایی؛ چیستی، مبانی و روش
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1397
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 7862
صفحه از 220
پرینت  ارسال به