85
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

دگرگون سازد. به‌راستی آیا امروز جوامع خوشنام بیشتر مورد اقبال‌اند یا جوامع بدنام؟ حدیث شریف «كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَیرِ ألسِنَتِكُم، لِیرَوا مِنكُمُ الوَرَعَ وَالاِجتِهادَ والصَّلاةَ وَالخَیرَ؛ فَإِنَّ ذلِكَ داعِیةٌ»۱ به این نکته زیبا نظر دارد؛ چرا که تأثیر عمل، بیش از سخن است و اگر می‌خواهیم اطرافیان را به انجام دادن رفتاری دعوت کنیم، باید از خود شروع کنیم.

البته تأثیر رفتار در دیگران به صورت طبیعی حادث خواهد شد و تفاوتی نمی‌کند که این رفتار، اخلاقی و پسندیده باشد و یا نادرست و ناپسند. بی‌شک یکی از علل سنگین بودن مجازات کسانی که رفتارهای زشت را آشکارا انجام می‌دهند و از اینکه مورد شماتت همنوعان قرارگیرند پروا ندارند، این است که با کار خود رفتار زشت را شایع کرده، قُبحِ آن را به‌مرور از بین می‌برند و راه را برای ارتکاب افراد دیگر هموار می‌سازند. بنابراین آنان با مخفی نکردن رفتار زشت خود دو خطا مرتکب شده‌اند و مستحق مجازاتی مضاعف‌اند. همچنین است اگر رفتار نیکی را آشکار و به هدف همگانی کردن آن انجام دهند. علاوه بر نتایج دنیوی، ممکن است برای یک رفتار پیامدهای اخروی فراوان و غیر قابل تصوری نیز تحقق یابد. این همان سخن گرانسنگی است که از رسول خدا صلّی الله علیه و آله بیان شده است. ایشان فرموده است:

۰.«هرکس روش نیکویی را بنیان نهد، پاداش آن را دریافت خواهد

1.. الکافی، ج۲، ص۷۸، ح ۱۴. امام صادق علیه السلام : «مردم را با غیر زبان‌هایتان دعوت کنید. آنان باید از شما پارسایی و تلاش و نماز و نیکی ببینند. این معنای دعوت حقیقی است».


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
84

کارآمد خواهد بود.

۶. بازگشت اعمال انسان به خود او در دنیا

از جمله مبانی اعتقادی در سامان‌یابی رفتارهای اخلاقی، اعتقاد به بازتاب اعمال و رفتار در دنیاست. نکته مهم در این مسئله این است که رفتارها همواره همانند سنگی در آب، پیرامون خود امواجی تولید می‌کنند و اطرافیان را با نتایج آن رفتارها مواجه می‌سازند و همانگونه که آن امواج وقتی به دیواره استخر برسند، به سمت داخل و محل افتادنِ سنگ در آب باز خواهند گشت، رفتارها نیز وقتی نتیجه‌اش به فردی برسد، به سمت فاعل آن باز خواهد گشت. یعنی فاعل با نتیجه عمل خوب یا بد خود مواجه خواهد شد. به عبارت دیگر شاید در نگاه عامیانه چنین به نظر رسد که از محصول کاری که انجام می‌دهیم، دیگران بهره‌مند می‌شوند و پس از دریافت مزد خود، آن عمل پایان می‌یابد و پرونده‌اش بسته می‌شود؛ اما حقیقت چیز دیگری است. حقیقت این است که رفتارهای ما اگرچه در ظاهر پایان می‌یابد و به فراموشی سپرده می‌شود، دیری نخواهد انجامید که نتیجه خوب یا بدِ آن را مشاهده خواهیم کرد و به خود ما باز خواهد گشت. همچنین گاه رفتار هر کس نه فقط در خود او، بلکه در فرزندان و نسل او و حتی جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کند مؤثر است و آن‌ها را از نتایج آن عمل بهره‌مند می‌سازد و موجب خوشنامی یا بدنامی فاعل، خانواده‌اش و یا حتی جامعه‌ای خواهد شد که متعلق به اوست. خوشنامی یا بدنامی، پایان کار نیست و نتاج دیگری به دنبال خواهد داشت تا آنجا که در درازمدت ممکن است سرنوشت یک جامعه را

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5985
صفحه از 248
پرینت  ارسال به