65
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

میزبانی ارتباط مستقیم ندارد، اما به طور غیرمستقیم در میزبانی و پذیرایی از مهمان اثرگذار خواهد بود. بنابراین برای ارتباط و پیوند این مبانی با موضوع میزبانی، نیازمند تبیین دقیق بوده، پس از تبیین روشنی از چگونگی ارتباط آن مبانی با میزبانی، ارتباط و تأثیرش در اخلاق میزبانی آشکار خواهد شد. این مبانی عبارت است از:

۱. ارزشمندی انسان

از مهم‌ترین مبانی اخلاق میزبانی، اعتقاد به ارزشمندی انسان به عنوان شریف‌ترین مخلوق خدا و موجودی است که از شرافت و کرامت تکوینی برخوردار است. براساس این مبنای کلیدی که تأثیر شگرفی در تعاملات و رفتارهای اجتماعی آدمی به دنبال دارد، ارزش انسان مختص به فرد، گروه یا نژاد خاصی نیست. تمام افراد بشر از فرزندان آدم‌ند و به یک معنا برادران و خواهران یکدیگرند. ازاین‌رو هیچ‌یک بر دیگری شرافت و برتری ندارد و تفاوت‌های نژادی، قومی و قبیله‌ای و یا تفاوت‍های ناشی از رنگ، زبان و مانند آن‌ها، موجب افزایش یا کاهش شرافت کسی نخواهد شد. در مکتب اخلاقی اسلام، تفاوت انسان‌ها در مرد و زن بودن به رسمیت شناخته شده است و اختلافات نژادی و قبیله‌ای صرفاً برای شناختِ بهتر است. از‌این‌رو مرد یا زن بودن و یا تفاوت‌های نژادی و قومی شرافت‌آفرین نیستند، بلکه فقط تقوا و پرهیزکاری است که موجب کرامت و شرافت بیشتر خواهد شد.۱

1.. سورۀ حجرات، آیۀ۱۳: ""یا أَیهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناكمْ مِنْ ذَكرٍ وَ أُنْثـی‏ وَ جَعَلْناكمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَكرَمَكمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقاكمْ إِنَّ اللهَ عَلیمٌ خَبیرٌ: ای مردم، بی‌تردید ما همه (افراد نوع) شما را از یک مرد و زن (آدم و حوّا) آفریدیم، و یا هر فرد شما را از یک پدر و مادر خلق کردیم، و شما را قبیله‌های بزرگ و کوچک قرار دادیم تا همدیگر را بشناسید [پس در میان شما برتری نژادی نیست بلکه] مسلّما گرامی‌ترینِ شما نزد خدا پرهیزکارترینِ شماست. همانا خداوند بسیار دانا و آگاه است (ترجمه آیت‌الله مشکینی «ره»".


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
64

مبانی مصروف شده است.

مبانی را از یک منظر می‌توان به مبانی عام و مبانی اختصاصی تقسیم کرد. مبنای عام، آن مبنایی است که اختصاص به موضوع مورد بحث ندارد، بلکه به عنوان اعتقاد یا باور ضروری عام، به موضوع مورد بحث نیز ارتباط می‌یابد؛ در مقابل، مبنای اختصاصی مبنایی است که تقریباً به طور اختصاصی مربوط به همان موضوع مورد بحث خواهد بود. گرچه در خصوص میزبانی و مبانی اخلاقی آن، غالباً آنچه قابل تبیین است در زمره مبانی عام است. از‌این‌رو شاید از نگاه متخصصان، برشمردن مبانی عام در متنی پژوهشی چندان بجا و مناسب نباشد، اما از آنجا که اخلاق میزبانی از پیشینه پژوهشی قابل توجهی برخوردار نیست و این متن جنبه آموزشی نیز خواهد داشت و کارگزاران هتل‌ها و اماکن اقامتی مسافران، مخاطبان اصلی این اثر خواهند بود، برشمردن مبانی عام و اختصاصی در کنار هم به همراه تبیین ارتباط آن مبانی با موضوع میزبانی، نه تنها مناسب، بلکه ضروری است. بر این اساس در برشمردن مبانی عام سعی شده است ارتباط و پیوند آن با موضوع اخلاق میزبانی نیز آشکار شود. با توجه به آنچه گذشت، مبانی اخلاق میزبانی را به دو دسته مبانی عام و مبانی اختصاصی تقسیم کرده، در ادامه به بررسی هریک خواهیم پرداخت.

الف. مبانی عام اخلاق میزبانی

مقصود از مبانی عام، مبانی و یا باورهای کلیدی است که به موضوع

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5936
صفحه از 248
پرینت  ارسال به