خلاصه آنکه سرعت تحول در جوامع معاصر ایجاب میکند هر جامعهای در پی تحکیم روابط اجتماعی با جوامع دور و نزدیک باشد؛ زیرا در غیر این صورت از کاروان پیشرفت و تحول جا خواهد ماند و پایین بودن سطح ارتباطات، آن جامعه را به عقبماندگیِ مفرط مبتلا میکند. بنابراین ایجاد بستری مناسب برای اقامت و پذیرایی از مهمانان ضرورتی اجتنابناپذیر برای جوامع امروزی به شمار میرود.
مهمانپذیری و هتلداری از منظر دینی
در نگاه دینی، به هر کاری میتوان رنگ خدایی زد و آن را در مسیر کمال و قرب به خدا انجام داد. میزبانی، فینفسه رفتاری ارزشمند و برخوردار از فضیلتِ والاست. این عمل حتی اگر به واسطه دریافت هزینه اقامت مهمان، از میزبانی به معنای متعارفش فاصله بگیرد، باز هم از سه منظر ارزشمند و مقدس خواهد بود. این سه منظر عبارتاند از:
۱. اینکه به قصد تأمین درآمد و مخارج معیشت باشد. هر مسلمانی میداند که تلاش و کار برای تأمین مخارج زندگی عبادت است و حدیث شریف امام صادق علیه السلام که فرمود: «الكاد على عیاله كالمجاهد فی سبیل الله»۱ رساترین گواه برای این مدعاست. در این حدیث شریف امام ششم تلاش کسی را که برای تأمین مخارج زندگی خود و خانوادهاش کار میکند، مانند جهاد مجاهد راه خدا دانسته است. تعجبانگیزتر اینکه امام هشتم علیه السلام در سخنی زیبا پاداش کسی را که از فضل پروردگار به منظور تأمین هزینه