57
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

خلاصه آنکه سرعت تحول در جوامع معاصر ایجاب می‌کند هر جامعه‌ای در پی تحکیم روابط اجتماعی با جوامع دور و نزدیک باشد؛ زیرا در غیر این صورت از کاروان پیشرفت و تحول جا خواهد ماند و پایین بودن سطح ارتباطات، آن جامعه را به عقب‌ماندگیِ مفرط مبتلا می‌کند. بنابراین ایجاد بستری مناسب برای اقامت و پذیرایی از مهمانان ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای جوامع امروزی به شمار می‌رود.

مهمان‌پذیری و هتلداری از منظر دینی

در نگاه دینی، به هر کاری می‌توان رنگ خدایی زد و آن را در مسیر کمال و قرب به خدا انجام داد. میزبانی، فی‌نفسه رفتاری ارزشمند و برخوردار از فضیلتِ والاست. این عمل حتی اگر به واسطه دریافت هزینه اقامت مهمان، از میزبانی به معنای متعارفش فاصله بگیرد، باز هم از سه منظر ارزشمند و مقدس خواهد بود. این سه منظر عبارت‌اند از:

۱. اینکه به قصد تأمین درآمد و مخارج معیشت باشد. هر مسلمانی می‌داند که تلاش و کار برای تأمین مخارج زندگی عبادت است و حدیث شریف امام صادق علیه السلام که فرمود: «الكاد على عیاله كالمجاهد فی سبیل الله»۱ رساترین گواه برای این مدعاست. در این حدیث شریف امام ششم تلاش کسی را که برای تأمین مخارج زندگی خود و خانواده‌اش کار می‌کند، مانند جهاد مجاهد راه خدا دانسته است. تعجب‌انگیزتر اینکه امام هشتم علیه السلام در سخنی زیبا پاداش کسی را که از فضل پروردگار به منظور تأمین هزینه

1.. الکافی (طبع اسلامیه)، ج۵، ص۸۸، ح۲.


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
56

اهمیت میزبانی نیز در گرو درک اهمیت مهمانی است. همان‌گونه که پیش از این بیان شد، در زندگی اجتماعی چاره‌ای از سفر و اقامت کوتاه در مناطق غریب نیست و زندگی بشر با این حقیقت گره خورده است. انگیزه‌های متنوع و گوناگونی که برخی از آن موارد را در چند نوع از قبیل تجارت، سیاحت، زیارت و درمان می‌توان خلاصه کرد، ضرورت آن را آشکار ساخته و جوامع بشری را به فکر ایجاد زیرساخت‌ها و نیز امکانات مناسب برای ارائه خدمات با درنظر گرفتن راحتی و آسایش مطلوب و احتمال کمترین زیان و زحمت برای مسافران وادار می‌سازد. بی‌تردید با افزایش مسافران و رهگذران، امکان پذیرایی مهمانان در منازل شخصی وجود نخواهد داشت و لاجرم می‌بایست مکان‌هایی برای اقامت مسافران و تازه‌واردان در نظر گرفت؛ اقدامی که در قدیم، با ساختن ابنیه‌هایی همچون کاروانسراها صورت می‌گرفت. بنابراین در جهان معاصر با توجه به رشد جمعیت، رشد صنعتی خیره‌کننده، فراهم آمدن امکان مسافرت سریع، امن، ارزان و آسان برای بسیاری از افراد جامعه، افزایش سطح توقعات و خلاصه انگیزه‌های متنوع پذیرایی از مسافران، اهمیتی بسیار بیشتر از سده‌های پیشین یافته است و پاسخگویی به نیاز مسافران را به یک صنعت تبدیل کرده است؛ صنعتی که درآمدزایی وسوسه‌انگیزی برای همه کشورها ایجاد کرده است. در این میان توجه به اخلاق میزبانی حقیقتی است که از هر نظر ضرورت یافته و به تناسب افزایش تعداد سفرها، می‌بایست بدان اهتمام بیشتر شود و کارگزاران توانمندتری برای این امر گمارده شوند.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6050
صفحه از 248
پرینت  ارسال به