نتیجه ارزشمندتر به شمار خواهد آمد.
۴. نیازهای اخروی
علاوه بر این نیازمندیها، نیاز به حُسن آخرت و سعادتمندی اخروی نیز از برترین نیازمندیهای هر انسان است که بدون توجه به برقراری ارتباط با حوزههای چهارگانه فوق امکانپذیر نخواهد بود. ازاینرو در سخنی گرانسنگ از امام صادق علیه السلام به انواع نیازمندیهای انسان در قالب دو نیاز دنیوی و اخروی تصرح شده است و ضمن سفارش به تلاش برای افزودن بر تعداد دوستان، به آنها اشاره شده است. امام علیه السلام در این حدیث زیبا فرموده است:
«اَكثِروُا مِنَ الاَصدِقاءِ فی الدُّنیا فَاِنَّهُم ینفَعُونَ فِی الدُّنیا وَ الاخِرَةِ، اَمَّا الدُّنیا فَحَوائِجٌ یقومُونَ بِها، وَ اَمَّا الاخِرَةِ فَاِنَّ اَهلَ جَهنَّمَ قالوا فَما لَنَا مِن شافِعینَ وَ لا صَدیقٌ حَمیمٌ:۱ در دنیا دوستان زیادی انتخاب كنید؛ زیرا آنها در دنیا و آخرت به شما نفع میرسانند؛ اما نفع دنیوی، نیازهایی است كه آنها برطرف میكنند، و [نشانه] نفع اخروی آنها این است كه اهل جهنم میگویند [افسوس] كه ما شفاعتكننده و دوست صمیمی نداشتیم».
اکنون که دانستیم آدمی، با انواع نیازمندیها عجین است، از خود میپرسیم آیا رفع این نیازها جز از طریق برقراری ارتباط با خدا، همنوعان و محیط پیرامون امکانپذیر است؟! و آیا حرکت، نقل مکان، مسافرت و