47
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

۲. نیازهای عاطفی و احساسی

این دسته از نیازها نیز از جمله نیازهای آدمی است. نیاز به كسب محبوبیت در جامعه و رهایی از تنهایی، و ارضای احساسات و عواطف انسانی در این دسته از نیازها جای می‌گیرد. همچنین برخورداری از همنشین صمیمی و همدمی که سخن انسان را بشنود، با او همدردی کند و به او تسلی بخشد و در سختی‌ها او را تنها نگذارد و تکیه‌گاه او به شمار آید، از موهبت‌های مهمی است که برخوردار بودن از آن، آرزوی هر خردمندی است.

۳. نیازهای علمی و معنوی

بهره‌مندی از دیدگاه‌های مشورتی، علم و دانش، تجارب و خیرخواهی‌های همنوعان، نیاز به دعا و نیز شفاعت برخی از شخصیت‌های برجسته، همچنین کسب فیض و نورانیت، قسمتی از اعتقادات قشر وسیعی از مردم را تشکیل داده، از جمله نیازهای علمی یا معنوی آن‌ها به شمار می‌رود. رفع این دسته از نیازها از طریق ایجاد ارتباط با برخی همنوعان و گاه از طریق حضور در اماکن خاص همچون مراکز آموزشی یا زیارتی، بیشتر و بهتر حاصل می‌شود. اگرچه ممکن است این دسته از نیاز‌ها به اندازه نیاز‌های مادی برجسته و حیاتی به نظر نرسند، بی‌شک پاسخگویی به آن‌ها می‌تواند در موفقیت و کامیابی‌های آدمی نقش مهم‌تری را در مقایسه با ارضای نیازهای دسته نخست ایفا کند؛ زیرا مساعدت و دستگیری فکری موجب رشد و بالندگی شده، در


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
46

نیازها - که بسیار متنوع هستند - زودتر خود را نمایان می‌کنند و زندگی اغلب انسان‌ها را سریع‌تر تحت تأثیر خود قرار می‌دهند. چه بسیار انسان‌هایی که این نیازها را سرلوحه همه نیاز‌های خود دانسته، بیشترین اهتمام خویش را برای مرتفع ساختن آن مصروف می‌دارند. شاید بتوان به برخی متون دینی نیز برای اهمیت این نوع نیاز اشاره کرد. روایاتی نظیر حدیث شریف نبوی صلّی الله علیه و آله که می‌فرماید: «نزدیک است که سرانجام، فقر به کفر ختم شود»۱ نماینده خوبی برای این باور خواهد بود.

به هر تقدیر انسان برای رفع نیازمندی‌های مادی خود تلاش بسیار می‌کند و خود را به سختی می‌افکند تا در آینده بتواند از محصول تلاش خویش خوشه‌چینی کند و زندگی مرفه و بدون مشکل برای خود و خانواده‌اش فراهم آورد. انواع کار و تجارت و نیز تحصیل و کسب دانش و تجربه که امکان برخورداری از منافع دنیوی اعم از درآمد مطلوب و یا موقعیت اجتماعی خوب را فراهم می‌سازد، از جمله این نیازمندی‌هاست و هر اقدامی از جمله سفر برای تأمین معاش از راه حلال در مکتب اسلام رفتاری ارزشمند و در ردیف جهاد در راه خدا دانسته شده است. خداوند در قرآن کریم درباره جواز سفر برای اغراض مادّی و معیشتی فرموده است:

«هوَ الذّى جَعَلَ لَکُمُ الاَرضُ ذَلُولاً فَامْشُوا فى مَناکِبِها و کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ:۲ او آن خدایى است که زمین را براى شما نرم و هموار گردانید. پس شما در پستى‌ها و بلندى‌هاى آن حرکت کنید و روزىِ او را خورید».

1.. کافی، ج۲، ص۳۰۷، ح۴: «کاد الفقر ان یکون کفرا».

2.. سورۀ ملک، آیۀ ۱۵.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5956
صفحه از 248
پرینت  ارسال به