227
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

شما را از نیکی کردن و عدالت ورزیدن با آنان که با شما در دین، نجنگیده‌اند و از سرزمینتان بیرون نرانده‌اند، باز نمی‌دارد. خدا کسانی را که به عدالت رفتار می‌کنند دوست دارد.

امام باقر علیه السلام نیز می‌فرماید:

«صانع المنافق بلسانك واخلص مودّتك للمؤمن وان جالسك یهودى فاحسن مجالسته:۱ به وسیله زبان با منافق بساز و محبّت خود را براى مؤمن خالص گردان و اگر با یهودى همنشین شدى، به طرز نیكو معاشرت كن».

البته روشن است که بستن پیمان صلح و امان با غیرمسلمانان اعم از اهل‌کتاب و کفّار و صدور مجوز برای ورود آنها به کشور اسلامی و اقامت مدتی کوتاه یا بلندمدت برای اغراضی چون اقامت، فعالیت بازرگانی یا گردشگری و امثال آن، به حکومت و دولت کشور اسلامی ارتباط دارد. اما اگر چنین اجازه‌ای صادر شد، در آن صورت برقراری امنیت آنان و نیز تعامل مسالمت‌آمیز با آنان از جمله وظایف حکومت اسلامی است. همچنین روشن است این اقدامات می‌بایست در راستای مصالح و منافع امت اسلامی و یا دست‌کم به قصد آگاه‌سازی آنان به معارف دین و دعوت آنان به اسلام باشد. شیخ طوسی در مبسوط و علامه حلی در تذکره و بسیاری دیگر از فقها در مسئله بستن قرارداد صلح و دادن پناهندگی و اجازه به غیرمسلمانان برای ورود به کشور اسلامی تصریح کرده‌اند که اگر

1.. بحارالانوار، ج ۷۸، ص۱۷۲.


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
226

«و لاتَدفَعَنَّ صُلحا دَعاكَ إلَیهِ عَدُوُّكَ و لِلّٰهِ فیهِ رِضىً؛ فَإنَّ فِی الصُّلحِ دَعَةً لِجُنودِكَ و راحَةً من هُمومِكَ و أمنا لِبِلادِكَ:۱ اگر دشمن، تو را به صلح فراخواند و خشنودى خدا در آن بود، آن را ردّ مكن؛ زیرا صلح مایه آسایش سپاهیان تو و راحتى خودت از اندوه‌ها و ایمنى سرزمین توست».

آن حضرت در بیانی دیگر فرموده است:

«من صلح را، تا آنگاه كه مایه وهن اسلام نباشد، كارسازتر از جنگ یافته‌ام».۲

دو. بر اساس سیره نبی اکرم حضرت محمد صلّی الله علیه و آله هم‌پیمان شدن با یهود و نصاری و حتی صلح با مشرکان مکه جایز است، تا هنگامی که قصد دشمنی، خدعه و فریب ندارند و تصمیم به مراوده و تعامل مسالمت‌آمیز با مسلمانان دارند. بنابراین برقراری ارتباط مسالمت‌آمیز با غیرمسلمانان مورد تأیید است مشروط به آنکه ارتباط بین طرفین بر اساس حرمت و کرامت انسانی بوده، اصل مودت و دوستی فیمابین حاکم باشد.

قرآن کریم نیز تصریح می‌کند:

لا ینْهَاكُمُ اللهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقَاتِلُوكُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یخْرِجُوكُم مِّن دِیارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیهِمْ إِنَّ اللهَ یحِبُّ الْمُقْسِطِینَ:۳ خدا

1.. نهج البلاغه، نامۀ ۵۳.

2.. غررالحكم و دررالكلم، ح ۱۰۱۳۸. «وَجَدتُ المُسالَمَةَ مالَم یكُنْ وَهنٌ لِلاسلامِ أنجَعَ مِنَ القِتالِ».

3.. سورۀ ممتحنه، آیۀ ۸.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6117
صفحه از 248
پرینت  ارسال به