17
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

هتلداری مبتنی بر آموزه‌های اسلامی است. با این حال ممکن است اندکی از مطالب کتاب، در بعضی هتل‌های خاص مانند هتل‌های شهرهای زیارتی کاربرد نداشته باشد یا مورد ابتلا نباشد و در هتل‌های شهرهای سیاحتی و تفریحی بیشتر به کار آید.

۴. گاه به اقتضای بحث مجبور شده‌ایم برای تبیین مسئله و یا ارائه راهکار، با رویکردی فقهی بحث را دنبال کنیم؛ البته با عنایت به اینکه احکام شرع مقدس تابع مصالح و مفاسدی است که شارع مقدس آن‌ها را لحاظ کرده است.۱ ازاین‌رو احکام شرعی از منظر احکام اخلاقی نیز می‌توانند مطرح باشند؛ زیرا علم اخلاق نیز از خوب و بد صفات، اعمال و رفتارها بحث می‌کند. یعنی عمل به حکم شرعی مطابق آنچه شارع مقدس فرموده، چون مصلحت به دنبال دارد، خوب است؛ پس اخلاقی نیز می‌تواند باشد. با این بیان، اگرچه از سرِ اجبار، در برخی موارد با نگاه فقهی به مسئله پرداخته‌ایم، نمی‌توان پذیرفت که از موضوع بحث خارج شده‌ایم.

۵. در کتاب پیشِ رو، بنابر کوتاه‌گویی و موجزنویسی بوده است؛ هرچند سعی بر آن بوده که مجموعه اصول اخلاقی و رفتاری در میزبانی، کانون توجه قرار گیرد. اما از آنجا که برشمردن مجموعه مسئولیت‌های اخلاقیِ کارگزاران

1.. البته بحث از مصالح و مفاسد در احکام شرعی اعم از احکام وضعی و تکلیفی، جزو مباحث دامنه‌دار و تخصصی است که تفصیل دربارۀ آن خارج از رسالت این اثر است. برای آشنایی با این بحث، خوانندۀ محترم را ارجاع می‌دهیم به منابع تخصصی آن، و از جمله مقالۀ «تبعیت احكام از مصالح و مفاسد»، نوشتۀ جعفر ساعدی، منتشرشده در فصلنامۀ فقه اهل بیت، شمارۀ ۲۹.


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
16

بنابراین ضروری است پژوهشی با هدف تبیین اصول اخلاقیِ میزبانی بر اساس آموزه‌های اخلاقی دین مبین اسلام انجام شود تا الگویی مناسب برای عمل به آن ایجاد شود و از این رهگذر الگوی هتلداری اسلامی نیز اقتباس گردد و جهانیان برای عمل به آن فراخوانده شوند. بی‌گمان ارائه الگوی میزبانی اسلامی برای هتل‌ها و مهمان‌پذیرها در جهان اسلام و عامل بودن به آن، ضمن ایجاد مزیتِ نسبیِ مطلوب برای هتل‌ها و مهمانپذیرهای کشورهای اسلامی، زمینه مناسبی برای جذب گردشگران خارجی فراهم می‌کند؛ به‌ویژه در کشور ایران که مهد یکی از قدیمی‌ترین تمدن‌های بشر به شمار می‌آید و آثار تاریخی و کهن بسیاری در آن برای علاقه‌مندانش وجود دارد و از طبیعتی شاخص و ممتاز سود می‌برد.

۲. این پژوهش تلاش کرده است با تبیین مبانی و اصول اخلاقیِ میزبانی اسلامی، اخلاق هتلداری مبتنی بر آموزه‌های اسلامی را کانون بحث و بررسی قرار دهد و در ضمن با طرح مهم‌ترین مشکلات و مسائل هتلداری در یک کشور اسلامی، راهکارهایی برای رفع آن ارائه کند. ازاین‌رو فارغ از اینکه در جوامع غیردینی چه پژوهش‌هایی صورت گرفته و چه اصول و مبانی خاصی برای انجام این مسئولیت مد نظر قرار گرفته، تلاش خواهیم کرد دیدگاه‌های اسلام عزیز را با بیانی ساده و روان و به صورت مستند و مستدل ارائه کنیم؛ به این امید که در نهادینه‌سازی فرهنگ دینیِ میزبانی و پیرو آن، هتلداری، تأثیر شایسته‌ای به جای گذارد و گام‌های بعدی را در این مسیر هموار سازد.

۳. همانگونه که اشاره شد، این پژوهش در صدد تبیین اخلاق

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6099
صفحه از 248
پرینت  ارسال به