149
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

و او را وادار به عمل و رفتاری در راستای آن حس درونی می‌کند. بنابراین فردی که مسئولیتِ کاری را بر عهده می‌گیرد، می‌پذیرد که یک سری فعالیت‌ها و کارها را انجام دهد در حالی که پیش از پذیرش آن، چنین وظیفه‌ای بر عهده او نبوده و کسی از او انتظار انجام آن را نداشته است.

برای مسئولیت چهار شرط متصور است: نخست تکلیفی که انجام آن بر عهده مسئول گذاشته می‌شود؛ دوم آگاهی نسبت به انجام آن تکلیف؛ سوم قدرت و توانایی مسئول در انجام آن؛ و چهارم اختیار و اراده فرد نسبت به انجام وظیفه. این شرایط به‌خوبی نمایانگر آن است که هریک از آن‌ها محَقَّق نباشد، مسئولیت در خارج مصداق نخواهد یافت و مسئولیت‌پذیری معنا نخواهد داشت.

با توجه به اراده، قدرت و اختیار انسان مسئول، اگر از سوی مسئول خطا یا اشتباهی در راستای انجام وظیفه‌اش سر زند، آن را بر عهده گرفته، در صدد جبران برمی‌آید؛ اما انسان‌هایی که مسئولیت‌پذیر نیستند، هنگام خطا و اشتباه، مسئولیت آن را بر دوش دیگری می‌اندازند و در پی توجیه و فرار از پاسخگویی و جبران‌اند. این در حالی است که در آموزه‌های قرآنی فرار از مسئولیت امکان‌پذیر نیست و همه بندگان خدا در پیشگاه پروردگارشان باید پاسخگو باشند و اگر خودشان از پاسخگویی طفره روند، خداوند اعضا و جوارحشان را به سخن درخواهد آورد:

«اِنَّ السَّمْعَ والْبَصَرَ والفُؤاد کُلُّ اولئكَ کانَ عَنْهُ مَسْئُولا:۱ همانا گوش و چشم و دل، همه این‌ها مورد باز خواست قرار خواهد

1.. سورۀ اسراء، آیۀ ۳۶.


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
148

راستگویی نسبت به نیکوکار و بدکار».۱

نتیجه مباحث مطرح‌شده در این اصل، ضرورت پایبندی به امانتداری نسبت به مهمان از سوی میزبان یا کارگزار اوست، بی آنکه میان مهمان مؤمن و غیر آن تفاوتی باشد. این امانتداری ابعاد چندگانه‌ای را همچون مالی، ناموسی، حفظ اسرار و اطلاعات شخصی و مکان استقرار شامل می‌شود. اهتمام به انجام این مسئولیت در کنار حسن انجام وظیفه نسبت به وظایفی که کارفرما در چارچوب وظایف شغلی بر عهده او گذاشته است، از کارگزار هتل انسانی وظیفه‌شناس و امانتدار می‌سازد؛ گرچه لازمه نیل کارگزار به این درجه، آموزش کافی در خصوص امانتداری و ابعاد مختلف آن خواهد بود.

۱۰. مسئولیت‌پذیری

یکی از اصول اخلاقی باارزش در شغل، مسئولیت‌پذیری است. «مسئولیّت»، در لغت به معنای موظّف بودن و یا متعهّد بودن به انجام امری است۲ و مسئولیت‌پذیری به معنای پذیرش انجام کار به همراه اهتمام در انجام آن به بهترین شکل ممکن به علاوه پاسخگویی در برابر کار انجام‌شده است. مسئولیت‌پذیری، الزام و تعهدی درونی از سوی فرد برای انجام مطلوب همه فعالیت‌هایی است که بر عهده او گذاشته شده است. مسئولیت‌پذیری حقیقتی است که از درون فرد سرچشمه می‌گیرد

1.. الكافى (ط الاسلامیه)، ج۲، ص۱۰۴، ح۱. «إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ یبْعَثْ نَبِیاً إِلَّا بِصِدْقِ الْحَدِیثِ وَ أَدَاءِ الْأَمَانَةِ إِلَى الْبَرِّ وَ الْفَاجِر».

2.. لغتنامۀ دهخدا، ج۳۴، ص۴۴۷.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6547
صفحه از 248
پرینت  ارسال به