115
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

هتلداری نگاه اقتصادی محض داشته باشیم، باز هم می‌بایست مهمان‌نوازی و رعایت اخلاق حرفه‌ایِ میزبانی را سرلوحه امور قرار دهیم تا از این طریق یا آینده این حرفه را با پایبندی به اصول اخلاقیِ میزبانی تضمین کنیم و یا دست‌کم از خودمان به عنوان مسلمان، خاطره‌ای خوب برای مهمان بر جای گذاشته، به وظیفه اخلاقی خویش عمل کرده باشیم. اما اصول اخلاقی میزبانی یا مهمان‌نوازی به شرح ذیل عبارت‌اند از:

۱. پاکیزگی و آراستگی

پاكیزگی، از اساسی‌ترین اصول در زندگی فردی و اجتماعی انسان است. امروزه رعایت دو اصلِ پاکیزگی و آراستگی، به صورت همگانی و فراگیر در آمده است. به همین دلیل به نظر نمی‌رسد نیاز چندانی به پرداختن تفصیلی به آن دو باشد. شاید هیچ انسانی در اینکه کثیفی و پَلَشتی موجب زشتی و تنفر می‌شود تردیدی به دل راه ندهد. در مقابل، هر انسانی فطرتاً زیبایی را دوست دارد. تنفر و انزجار محصول دافعه، و علاقه و دوستی محصول جاذبه است. دافعه و جاذبه هم معلول میل باطنی و فطری به پاکیزگی و آراستگی و یا بی‌میلی باطنی و فطری به زشتی و پلشتی است.

رشد امکانات و فرهنگ جوامع امروزی، این اصل مهم را به عنوان رکن


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
114

بخش‌های بسیار پویای صنعت گردشگری محسوب می‌شود؛ چرا كه مسافر به هر كجا برود، نیاز به محلی برای خواب و استراحت دارد.۱ بنابراین برای موفق شدن در امر جهانگردی، تسهیلات اقامتی باید پاسخگوی تقاضای مهمانان و مسافرانی باشد كه به محل می‌رسند؛ زیرا تسهیلات اقامتی اهمیت زیادی در توفیق برنامه‌های جهانگردی در هر منطقه دارد و هتل‌ها بر اساس تسهیلات فیزیكی، تمیزی و خدمات با كیفیت مناسب، توقعات، خواسته‌ها و نیازهای مسافران را تامین می‌نمایند. از‌این‌رو اگر كیفیت خدمات و تسهیلات كاهش یابد، تقاضا نیز كاهش یافته، به صنعت جهانگردی در آن منطقه لطمه بسیاری وارد خواهد شد.۲

فارغ از اینکه همچون داریوش شایگان نگاهی منفی به گردشگری مدرن داشته باشیم و آن را آفتی برای فرهنگ و باورهای ارزشمدارانه و طراحی‌شده از سوی نظام سلطه بدانیم۳ و یا همچون محسن ثلاثی گردشگری را فرصتی برای معرفی فرهنگ و تمدن اصیل ایران و تأثیرگذاری فرهنگی به شمار آوریم۴ و خواستار توسعه گردشگری باشیم۵ و یا حتی به

1.. ر.ک: سیستم اطلاعات جغرافیایی و كاربرد آن در برنامه‌ریزی توریسم، ص ۵۵.

2.. ر.ک: اصول و مبانی جهانگردی.

3.. ر.ک: آسیا در برابر غرب، ص۸۳ تا ۸۵.

4.. ر.ک: جهان ایرانی و ایران جهانی، ص۴۷۶و۴۷۷.

5.. ر.ک: «موانع اساسی سیاست‌گذاری گردشگری از نظر نخبگان»، علی اصغر سعیدی، سید محمد بهشتی، و رضا رضوانی، مجلۀ برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری، سال اول، ش ۲، پاییز ۱۳۹۱، ص۳۶.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6671
صفحه از 248
پرینت  ارسال به