71
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

جامعه را فراهم می‌آورد، از اهمیت جامعه و برقراری روابط مستحکم میان افراد و مسلمانان پرده برمی‌دارد. بی‌شک یکی از علل وضع احکام فقهی اجتماعی همچون خمس و زکات در جهت دستگیری از همنوعان به‌ویژه مستمندان بوده است تا افراد جامعه را از فقر و بیچارگی رهایی دهد و حس مسئولیت توانگران را نسبت به فقرا برانگیزاند. احکام دیگری همچون امر به معروف و نهی از منکر نیز در جهت تأمین امنیت و سلامت اخلاقی جامعه و دور کردن افراد جامعه از بی‌توجهی به همنوعانشان وضع شده است و جهاد نیز برای پاسداری از امنیت یک ملت و دفاع در برابر دشمنان و بدخواهان واجب شده است. این‌همه، در مسیر ایجاد جامعه‌ای امن، و نیز برخوردار از روابط اخلاقی و انسانی سالم بوده، نظام اجتماعی حاکم بر جامعه دینی را استحکام می‌بخشد و از عزت فردی و اجتماعی مراقبت می‌کند.

علاوه بر آنچه فقط به اشاره بیان شد، در آموزه‌های اسلام عزیز می‌بینیم بر محبت‌ورزی و خدمت به خَلق۱ به منزله اصلی مهم تأکید می‌شود، تا جایی که بعد از ایمان به خدا، خدمت به خلق از بالاترین فضیلت‌ها نزد خدا برخوردار است؛۲ و محبوب‌ترین بنده خدا کسی دانسته

1.. ر.ک: میزان الحکمه، ج ۶، ص ۳۵، ح ۱۳۱۰۴: رسولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله فرمود: «رَأسُ العَقلِ بَعدَ الایمانِ بِاللهِ عزَّوجلَّ التَّحَبُّبُ إلَى النّاسِ». ایشان همچنین فرموده است: «الخلق عیال الله فأحب الخلق الی الله من نفع عیال الله و ادخل علی اهل بیت سروراً».

2.. بحار الانوار، ج۷۱، ص۳۱۳؛ ر.ک: کافی، ج۲، ص۱۸۹، ح۴. از امام صادق علیه السلام نقل شده است: «لیس من الاعمال عند الله بعد الایمان افضل من ادخال السرور علی المؤمنین: بعد از ایمان به خدا هیچ عملی نزد خدا برتر از خوشحال کردن مؤمنان نیست».


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
70

کند ابایی نخواهد داشت. به این دلیل است که نمی‌توان از خطاها و لغزش‌های زیان‌رسان او درامان بود. امام هادی علیه السلام درباره چنین کسی فرموده است:

«من هانت علیه نفسه فلا تأمن شرّه:۱ کسی كه نزد خودش احساس شخصیت نكند، از شر او ایمن مباش».

با این توضیح روشن است که لازمه موفقیت در انجام وظیفه میزبانی، آگاهی و نیز اعتقاد میزبان و کارگزاران او به کرامت و شرافت انسان است؛ چرا که بدون آن هرگز در میزبانیِ شایسته موفق نخواهند بود.

۲. ارزشمندی خدمت به خلق (همنوع)

براساس آموزه‌های اسلامی، پی‌ریزیِ جامعه‌ای مبتنی بر دین و اخلاق و محافظت از آن را با چیزی نمی‌توان هم‌وزن دانست. تحقق جامعه‌ای که روابط بین فردی در آن بر اساس ارزش‌های اخلاقی و دینی سامان یافته باشد، مستلزم وضع احکام اجتماعی در این جهت است. در میان احکام موضوعه اسلامی، به احکام فقهی و اخلاقی در موضوعات متعددی همچون خمس، زکات، امر به معروف، نهی از منکر، جهاد، انفاق، ایثار، احسان... برمی‌خوریم که از اهمیت روابط انسانی و پیوندهای نوع‌دوستانه افراد جامعه در اسلام حکایت می‌کند. همچنین فضیلت فراوان و اجر بسیار برای برخی عباداتی که به صورت اجتماعی انجام می‌شود، مانند نماز جماعت، و حج که زمینه برقراری ارتباط بین افراد

1.. تحف العقول، ص۴۸۳.

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6566
صفحه از 248
پرینت  ارسال به