نیازها - که بسیار متنوع هستند - زودتر خود را نمایان میکنند و زندگی اغلب انسانها را سریعتر تحت تأثیر خود قرار میدهند. چه بسیار انسانهایی که این نیازها را سرلوحه همه نیازهای خود دانسته، بیشترین اهتمام خویش را برای مرتفع ساختن آن مصروف میدارند. شاید بتوان به برخی متون دینی نیز برای اهمیت این نوع نیاز اشاره کرد. روایاتی نظیر حدیث شریف نبوی صلّی الله علیه و آله که میفرماید: «نزدیک است که سرانجام، فقر به کفر ختم شود»۱ نماینده خوبی برای این باور خواهد بود.
به هر تقدیر انسان برای رفع نیازمندیهای مادی خود تلاش بسیار میکند و خود را به سختی میافکند تا در آینده بتواند از محصول تلاش خویش خوشهچینی کند و زندگی مرفه و بدون مشکل برای خود و خانوادهاش فراهم آورد. انواع کار و تجارت و نیز تحصیل و کسب دانش و تجربه که امکان برخورداری از منافع دنیوی اعم از درآمد مطلوب و یا موقعیت اجتماعی خوب را فراهم میسازد، از جمله این نیازمندیهاست و هر اقدامی از جمله سفر برای تأمین معاش از راه حلال در مکتب اسلام رفتاری ارزشمند و در ردیف جهاد در راه خدا دانسته شده است. خداوند در قرآن کریم درباره جواز سفر برای اغراض مادّی و معیشتی فرموده است:
«هوَ الذّى جَعَلَ لَکُمُ الاَرضُ ذَلُولاً فَامْشُوا فى مَناکِبِها و کُلُوا مِنْ رِزْقِهِ:۲ او آن خدایى است که زمین را براى شما نرم و هموار گردانید. پس شما در پستىها و بلندىهاى آن حرکت کنید و روزىِ او را خورید».