225
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

یک. با استناد به قرآن کریم و نیز با تأسی به سیره پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله و امیر مؤمنان، موضوع برقراری ارتباط با غیرمسلمانان، مورد تأیید و در برخی شرایط ضروری و متناسب با مصالح جامعه اسلامی است. برای این منظور مسافرت افراد مختلف به‌ویژه سیاستمداران و تُجّار و در دوران معاصر زائران و گردشگران اجتناب‌ناپذیر است و تفاوتی بین سفر مسلمانان به بلاد غیر مسلمانان یا سفر غیرمسلمانان به دیار مسلمانان وجود ندارد و هر دو حالت امکان‌پذیر و جایز و حتی گاه ضروری است. البته برقراری ارتباط با غیرمسلمانان تا وقتی که دشمنی نمی‌کنند و تصمیم به مراوده و تعامل مسالمت‌آمیز با مسلمانان دارند جایز و سودمند بوده، عقل و شرع از آن نهی نمی‌کند.

برخی آیات قرآن کریم (همچون آیه ۲۰۸ سوره بقره۱ و آیه ۶۱ سوره انفال۲ و آیه ۸ سوره ممتحنة۳) و نیز روایات متعددی همچون سخن امیر مؤمنان علیه السلام که به فرزندشان امام مجتبی علیه السلام فرموده است، گواهی بر جواز برقراری ارتباط با غیرمسلمانان و مراوده با آنان است. امام علی علیه السلام در توصیه به فرزندشان فرموده است:

1.. "یاأَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِی السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِینٌ".

2.. "وَ إِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَها قَالَ قُلْتُ مَا السَّلْمُ قَالَ الدُّخُولُ فِی أَمْرِنَا: اگر به صلح مایل شدند تو نیز از در صلح وارد شو و بر خدا توكّل كن كه او شنواى داناست".

3.. "لَا ینْهَاكُمُ اللهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یقَاتِلُوكُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یخْرِجُوكُم مِّن دِیارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیهِمْ إِنَّ اللهَ یحِبُّ الْمُقْسِطِینَ: خدا شما را از نیکی کردن و عدالت ورزیدن با آنان که با شما در دین، نجنگیده‌اند و از سرزمینتان بیرون نرانده‌اند، باز نمی‌دارد. خدا کسانی راکه به عدالت رفتار می‌کنند دوست دارد".


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
224

۲. بررسی تنگناهای اجتماعی و قانونی موجود برای راهکارهای مشروع و رفع آن تنگناها از طریق وضع قوانین و آیین‌نامه‌های مورد نیاز از سوی نهادهای ذی‌صلاح؛

۳. کنار گذاشتن مصلحت‌سنجی‌های نابجا و عافیت‌طلبی‌هایی که در لباس مصلحت‌سنجی ظاهر می‌شود؛

۴. تعیین نهادهای مجری و ناظر از سوی حاکمیت و تدوین شرح وظایف دقیق هریک.

۵. مشکل پذیرایی از مهمانان غیرمسلمان

از جمله مشکلات جامعه اسلامی، ورود غیرمسلمانان به کشور اسلامی است. این مشکل به چند سؤال قابل تجزیه و تحلیل است. از مسائل مهم مربوط به این مشکل که با میزبانی با رویکرد هتلداری نیز ارتباط دارد، این است که آیا غیر مسلمانان حق ورود به بلاد اسلامی دارند؟ و اگر ورودشان جایز باشد، پذیرایی از آنان چه حکمی دارد؟ شاید پاسخ به این قبیل پرسش‌ها دشوار نباشد؛ چرا که در عمل، آمدوشد غیرمسلمانان به بلاد اسلامی و تعامل بین آنان و مسلمانان، از دیرباز بوده و پیشوایان معصوم علیه السلام نه تنها وجود این قبیل روابط را نفی نکرده‌اند، بلکه خود نیز به برقراری روابط مسالمت‌آمیز مبادرت نموده و به آن تأکید داشته‌اند. آنچه پاسخش دشوار است، این پرسش است که آیا می‌توان متناسب با اعتقادات و باورهای غیرمسلمانان اعم از اهل کتاب و کافران از آنان پذیرایی و به آنان خدمات متناسب با باورها و عقایدشان ارائه کرد؟ پاسخ به این پرسش قدری دشوار است و نیازمند توجه به دو نکته ذیل خواهد بود:

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 5978
صفحه از 248
پرینت  ارسال به