نیست که وفا به عهد از مهمترین فضایل اخلاقی و توصیههای اکید اسلامی است. این فضیلت اخلاقی به اندازهای مهم است که خداوند متعال هم خود را نیز به آن ملتزم دانسته، کمترین احتمال پیمانشکنی را نسبت به خود قاطعانه مردود میشمارد۱ و نیز مؤمنان را به پایبند بودن به وعدهها و پیمانهایشان دعوت نموده،۲ چنین فضیلتی را از نشانههای مؤمنان خوانده است.۳
بنابراین اگر آدمی خواستار موفقیت و پیشرفت در کار خویش است، یکی از راهکارهای کلیدی آن وفا به عهد است؛ زیرا اگرچه پیمانشکنی از یک منظر زیان وارد ساختن به طرف مقابل و پایمال کردن حق اوست، باطن آن ضربه جبرانناپذیر به خود است. پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله اینگونه تصریح کرده است:
«ثلاث من کن فیه فهی راجعة علی صاحبها: البغی والمکر والنکث:۴ سه خصلت است که در هر کس باشد [آثارش] به خود
1.. سورۀ توبه، آیۀ ۱۱. "ومَنْ أَوْفی بِعَهْدِهِ مِنَ اللهِ: چه کسی به پیمانش پایبندتر از خداست»؛ سورۀ بقره، آیۀ ۸۰. "فَلَنْ یُخْلِفَ اللهُ عَهْدَهُ: خداوند هرگز پیمانشکنی نمیکند".
2.. سورۀ مائده، آیۀ ۱. "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ: ای کسانی که ایمان آوردهاید! به پیمانها وفا کنید"؛ سورۀ اسراء، آیۀ ۳۴. "وَ أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كانَ مَسْئولاً: به پیمانهای خود وفادار باشید؛ زیرا از پیمانها سؤال خواهد شد".
3.. سورۀ رعد، آیۀ. "الَّذینَ یُوفُونَ بِعَهْدِ اللهِ وَ لا یَنْقُضُونَ الْمیثاقَ: آنها کسانی هستند که به عهد الهی وفا میکنند و پیمان را نمیشکنند"؛ سورۀ مؤمنون، آیۀ ۸. "وَ الَّذینَ هُمْ ِلأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ: آنان (مؤمنین) به امانت و عهد و پیمان خود وفادارند".
4.. تاریخ بغداد، ج۸، ص۴۵۰، ح۴۵۶۳؛ تحف العقول، ۳۱۷ از امام صادق علیه السلام .