161
در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی

نتایج بردباری است.

در مقابل، کسی که بردبار نیست بهتر آن است که کُنج عُزلت گزیند و انزوا پیشه کند؛ زیرا هرگز نخواهد توانست با همنوعان خویش معاشرتی توأم با صلح و آرامش برقرار کند و یا دست‌کم در حفظ آن توانمند نیست و در نتیجه به اهداف خود نایل نمی‌گردد و اطرافیان به خیر او امید نخواهند بست و از او یاری نخواهند خواست.

اما در هتلداری، موضوع بردباری همچون صفات پیش‌گفته، از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ زیرا مهمانان هتل متعدد و از نظر خُلق‌وخو و میزان انتظارات و فرهنگ و آداب و رسوم متفاوت‌اند. پس برخورد با انواع مهمان و جلب رضایت آنان در حالی که انتظارات هریک با دیگری متفاوت است کار دشواری است و جز با سعه صدر و بردباری، از عهده آن نمی‌توان برآمد. برای مثال خانه‌دار باید آنقدر بردبار و صبور باشد تا بتواند با کج‌خُلق‌ترین یا پُرتوقع‌ترین مهمانان نیز کنار آمده، حتی‌المقدور رضایت نسبی آن‌ها را تأمین و از اعتراضشان جلوگیری کند.

۱۴. انصاف

یکی از مهم‌ترین اصول اخلاقی در روابط اجتماعی انصاف است. انصاف را شاه‌بیت تعامل اجتماعی نیز می‌توان دانست؛ زیرا در روایات و سیره معصومان علیهم السلام به این شاه‌بیت توجه ویژه‌ای شده و برخی عالمان اخلاق از رفتاری که متضمن معنای انصاف است، با عنوان قانون طلایی یا قاعده زرین یاد می‌کنند. قاعده زرین به این معناست که هر کس باید به گونه‌ای


در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
160

۱۳. بردباری و سعه صدر

بردباری یا مدارا نیز از سجایای نیکویی است که لازمه تعامل با همنوعان و معاشرت با آنان است. با بردباری می‌توان امور را پیش برد و به نتیجه رساند. کارآمدیِ این سجیه اخلاقی به اندازه‌ای است که از امیر مؤمنان روایت شده است: «حلم و بردباری برای پیشبرد امور، از در اختیار داشتن مردان شجاع کارآمدتر است».۱ این کارآمدی ازآن‌روست که صفت بردباری، تحمل انسان را بالا می‌برد۲ و او را در به ثمر نشاندن تلاش‌هایش مقاوم‌تر می‌سازد و سرانجام او را به نتیجه و هدفش می‌رساند. همچنین انسان بردبار در تعاملات اجتماعی موفقیت بسیار بیشتری دارد؛ زیرا آستانه تحملش بالاست، بر نفس خویش بیشتر مسلط است و کمتر خشمگین می‌شود،۳ صبوری را پیشه خود ساخته، به جای پرخاش و تندی سکوت اختیار می‌کند۴ و آنگاه که بر انتقام یا تلافیِ عملِ ناشایستِ دیگری قدرت و تمکّن می‌یابد، می‌بخشد و درمی‌گذرد.

در بیان پیامدهای بردباری نیز گفته شده است: سلامتی، سیادت و آقایی،۵ افزایش تعداد یاوران و طرفداران۶ و پیروزی در امور۷ از جمله

1.. میزان الحکمة، ج۱، ص۶۸۶، ح۴۳۱۴.

2.. ر.ک: میزان الحکمة، ج۱، ص۶۸۷، ح۴۳۲۵.

3.. امام حسن علیه السلام در بیان معنای حلم فرمود: «تسلط بر نفس و فروخوردن خشم، بردباری است». ر.ک: میزان الحکمة، ج۱، ص۶۸۸، ح۴۳۴۷.

4.. همان، ح۴۳۵۲. علی علیه السلام : «لا حلم كالصبر و الصمت».

5.. همان، ح ۴۳۳۴. علی علیه السلام : «من حلم ساد».

6.. همان، ح۴۳۴۳. علی علیه السلام : «بالحلم تكثر الانصار».

7.. همان، ح ۴۳۳۸. علی علیه السلام : «من حلم من عدوه ظفر به».

  • نام منبع :
    در آمدی بر اخلاق هتلداری بر اساس آموزه های اسلامی
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    01/01/1396
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 6602
صفحه از 248
پرینت  ارسال به