93
شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام

کم می‌شوند، رنگ آبی تیره، اثر آرام کننده‌ای بر سیستم پاراسمپاتیک انسان دارد.۱

ـ نگریستن به زن زیبا‌رو

قسمت دیگر روایات این بخش، مربوط به حدیثی است که لذّت دیداری را در نگاه به زن زیبارو و خوش‌سیما دیده است. لذّت نگاه، از منظر زیبایی‌هایی است که در چهره یک زن خوش‌سیما وجود دارد. توجّه به این نکته، ضروری به نظر می رسد که این گونه نگاه‌ها، باید در چارچوبی باشد که دین اسلام، آن را تبیین نموده است. در غیر این صورت، همچون برخی لذّت‌های ناپایدار و هوس‌های نافرجام، پیامد منفی غفلت و دوری از یاد خدا را به بار خواهد آورد.
امام صادق علیه السلام، آن گاه که عوامل نشاط را بر می‌شمُرَد، می‌فرماید:
النُّشْرَةُ فِی عَشَرَةِ أَشْیاءَ .... وَ النَّظَرِ إِلَى الْـمرْأَةِ الْحَسْنَاءِ.۲
نشاط، در ده چیز است: .... و نگاه کردن به زن زیبا‌رو.

۳. لذّت جنسی

برآوردن نیازهای فیزیولوژیک بدن، شرط اساسی برای رسیدن به خود‌شکوفایی است. یکی از نیازهای بدن، نیاز جنسی است. این نیاز، باید به گونه‌ای که پیامدهای منفی در بر نداشته باشد، ارضا شود. نیاز جنسی، آن‌گاه که در مسیر خود و در قالب عمل زناشویی برآورده می‌شود، باعث ایجاد نشاط می‌گردد و انسان را از خمودگی به تحرّک بیشتر، وا می‌دارد. امام صادق علیه السلام می‌فرماید:

1.. همان، ص ۱۷.

2.. المحاسن، ص ۱۴، ح ۴۰.


شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
92

به محرّک خارجی ندارد و شامل ویژگی‌های: فعّال، غیر عادی، وابستگی، برون‌فکنی، اشتیاق و کنجکاوی می‌شود و جنبه‌های مؤثّر عاطفی و روحی آن: تغییر پذیری، امیدواری، اصالت، نشاط و روح‌بخشی است.۱
در حدیثی، امام علیه السلام پوشیدن کفش زردرنگ را باعث سُرور دانسته است. سُرور، خود، یکی از عوامل نشاط است که به تبیین آن، خواهیم پرداخت. امام باقر علیه السلام می‌فرماید:
مَنْ لَبِسَ نَعْلاً صَفْرَاءَ لَمْ یزَلْ ینْظُرُ فِی سُرُورٍ مَا دَامَتْ عَلَیهِ لأَنَّ اللهَ یقُولُ: (صَفْراءُ فاقِعٌ لَوْنُها تَسُرُّ النَّاظِرِینَ)

۲ .۳هر کس کفش زرد بپوشد تا زمانی که آن کفش را داشته باشد، شادمان خواهد بود؛ چرا که خداوند عزوجل می‌فرماید: (زردی پُررنگ، که دیدنش بینندگان را شاد می‌کند)

.
رنگ‌ها، دارای آثار فیزیولوژی مخصوص به خود هستند. هیچ گاه رنگ زرد، با رنگ سیاه، تأثیر یکسانی ندارند و رنگ قرمز با رنگ آبی، دارای اثر تحریک کنندگی یکسان نیستند. تجربه انسان‌ها طی زمان طولانی در مورد تأثیر روانی رنگ سرخ، نشان می‌دهد که این رنگ، بر دستگاه عصبی، اثر تحریک کننده دارد. رنگ سرخ، بر سیستم عصبی، به‌خصوص بر اعصاب سمپاتیک، اثر تهییج کننده دارد. در حالی‌ که رنگ آبی به لحاظ روانی، بر دستگاه عصبی، اثر عکس می‌گذارد، فشار خون را پایین می‌آورد و تنفّس و ضربان قلب، هر دو

1.. روان‌شناسی رنگ‌ها، ص۳۳.

2.. الکافی، ج ۶، ص ۴۶۶.

3.. سورۀ بقره، آیۀ ۶۹.

  • نام منبع :
    شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    02/01/1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 3026
صفحه از 152
پرینت  ارسال به