91
شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام

وَ فی أَصْلِ الْـحَرْمَلِ نُشْرَةٌ وَ فِی فَرْعِهَا شِفَاءٌ مِنِ اثْنَینِ وَ سَبْعِینَ دَاءً.۱
هیچ گیاه اسپندی نیست، مگر این که همراهش فرشتگانی هستند که از آن، حفاظت می‌کنند تا به آن که باید، برسد. در ریشه گیاه اسپند، خاصیّت نشاط‌آفرینی است و در شاخه و برگ و میوه آن، خاصیّت شفادهی از هفتاد و دو درد است.

۲. لذّت دیداری

در احادیث باب لذّت‌های دیداری، با دو گونه حدیث، مواجه هستیم که بخش اوّل، رابطه‌ای نزدیک با روان‌شناسی رنگ‌ها دارد.

ـ رنگ سبز

رنگ‌ها در روحیه و خُلق انسان، تأثیر به‌سزایی دارند. رنگ‌ها، حتّی می‌توانند بر سیستم عصبی، تأثیر بگذارند. رنگ‌ها، دارای آثار متفاوتی هستند، برخی نشاط‌آفرین و روح‌بخش‌اند که رنگ سبز، از جمله این رنگ‌هاست. امام علی علیه السلام می‌فرماید:
النَّظَـرُ إِلَى الْـخُضْرَةِ نُشْرَة.۲
نگریستن به سبزه، نشاط‌‌آفرین است.
لذّتی که انسان، از نگاه به سبزه و رنگ سبز می‌برد، باعث لحظاتی نشاط‌‌آفرین خواهد شد.

ـ رنگ زرد

لوچر،۳ معتقد است که رنگ زردِ روشن، نشان‌ دهنده اعمالخودبه‌خودی و بی‌اختیاری است و در کل، مظهر اعمالی است که نیازی

1.. دعائم الإسلام، ج ۲، ص ۱۵۰ و ۵۳۵.

2.. نهج البلاغة، حکمت۴۰۰.

3.. Luscher, M.


شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
90

الْعَسَلُ نُشْرَة.۱
عسل، ]مایه[ نشاط است.
ویژگیهای منحصر به فرد این غذا، پوشیده نیست و تحقیقات متعدّد پژوهشگران در دهه‌های اخیر، مؤیّد این مطلب است.

ـ هَلیم

در سفارش‌های امیرمؤمنان علیه السلام در مسئله تغذیه، بر خوردن هلیم۲ تأکید شده است؛ زیرا این نوع غذا در زمره غذاهای نشاط‌‌آفرینی است که باعث نشاط چهل روزه در عبادت می‌گردد. امام علی علیه السلام می‌فرماید:
عَلَیکمْ بِالْهـَرِیسَةِ فَإِنَّهَا تُنْشِطُ لِلْعِبَادَةِ أَرْبَعِینَ یوْماً وَ هِی مِنَ الْـمائِدَةِ الَّتِی أُنْزِلَتْ عَلَى رَسُولِ الله صلی الله علیه وآله.۳
بر شما باد خوردن هلیم؛ زیرا نشاط چهل روزه در عبادت می‌آورد، و آن، غذایی است که بر پیامبر خدا صلی الله علیه وآله نازل شده است.

ـ ریشه گیاه اِسپَند

گیاه اِسپَند،۴ دارای فواید فراوان در ریشه و شاخه آن است. یکی از فواید بارز آن، ایجاد نشاط است، چنان که امام علی علیه السلام می‌فرماید:
مَا مِنْ شَجَرَةِ حَرْمَلٍ إِلّا وَ مَعَهَا مَلَائِکةٌ یحْرُسُونَهَا حَتَّى تَصِلَ إِلَى مَنْ وَصَلَتْ

1.. نهج البلاغة، حکمت ۴۰۰.

2.. هلیم یا همان هریسه که به غلط با املای «حلیم» نوشته می‌شود، غذایی است که از پختن گندم و گوشت و کوبیدن آنها به دست می‌آید (ر.ک: فرهنگ معین).

3.. الکافی، ج ۶، ص ۳۱۹، ح ۱.

4.. اِسپَند، دانه‌ای باشد که به جهت چشم‌زخم، در آتش ریزند. حرمله، اسفند، سپند و سپنج، نام‌های دیگر آن است (ر.ک: لغت‌نامۀ دهخدا).

  • نام منبع :
    شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    02/01/1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 3325
صفحه از 152
پرینت  ارسال به