45
شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام

نگاه تربیتی به مقوله شادی در کانون خانواده، در بسیاری از روایات دیگر نیز مشاهده می‌شود. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله می‌فرماید:
مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتَرَى تُحْفَةً فَحَمَلَهَا إِلَى عِیالِهِ کانَ کحَامِلِ صَدَقَةٍ إِلَى قَوْمٍ مَحَاوِیجَ وَ لْیبْدَأْ بِالإِنَاثِ قَبْلَ الذُّکورِ فَإِنَّ مَنْ فَرَّحَ ابْنَتَهُ فَکأَنَّمَا أَعْتَقَ رَقَبَةً مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِیل.۱
هر که به بازار برود و هدیه‌ای براى خانواده خود بیاورد، همچون حامل صدقه براى مردم نیازمند است، و به دخترها، پیش از پسرانْ هدیه بدهد؛ زیرا هر که دخترش را شاد کند، گویا بنده مؤمنى از فرزندان اسماعیل را در راه خدا، آزاد نموده است.

۲. شادی‌بخشی به کودکان بی سرپرست

بخش دیگری از احادیث، به وظایف شهروندان جامعه، در ایجاد فضای شاد برای کودکان بدون سرپرست، پرداخته و نتیجه مسئولیت‌پذیری آنان را شادی پایدار و جاودان، دانسته است. پیامبر صلی الله علیه وآله در این زمینه می‌فرماید:
إنّ فى الجَنَّةِ دارا یقالُ لَها دارُ الفَرَحِ، لا یدخُلُها إلّا مَن فَرَّحَ یتامَی المُؤمنینَ.۲
در بهشت، سرایى است که به آن، «شادى‌سرا» گفته مى‌شود و تنها کسى وارد آن مى‌شود که یتیمان مؤمنان را شاد سازد.

ز. مسئولیت‌پذیری یا مسئولیت‌گریزی؟

شکّی نیست که انسان‌ها در قبال مسئله تعهّد و مسئولیت‌پذیری، تفاوت‌هایی دارند؛ امّا برخی افراد، از قبول مسئولیت‌های اجتماعی، به کلّی سر باز زده، با شانه خالی کردن از مسئولیت خود، شادمان می‌شوند و

1.. وسائل الشیعة، ج۲۱، ص۵۱۴.

2.. کنز العمّال، ح ٦٠٠٨.


شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
44

و. شادی‌بخشی به دیگران

یکی دیگر از منابع شادی‌ در روایات، شادی‌ بخشیدن به دیگران است.
در تزریق هیجان‌های مثبتی همچون شادی به جامعه، می‌توان انتظار شادمانی برای خود را نیز داشت.

۱. شادی بخشی در کانون خانواده

پیامد اعمال شایسته والدین در نظام خانواده و ایجاد بستر و فضایی شاد و دلپذیر در خانه، شادمانی و شادکامی دنیوی و اُخروی است. این نکته را می‌توان در سیره عملی معصومان علیهم السلام دنبال نمود. رسول گرامی اسلام، فرموده است:
مَن قَبَّلَ وَلدَهُ کتَبَ اللهُ عَزَّوجلَّ لَهُ حَسَنَةً، و مَن فَرَّحَهُ فَرَّحَهُ اللهُ یومَ القِیامَةِ.۱
هر که فرزند خود را ببوسد، خداوند عزّ وجلّ براى او یک کار نیک مى‌نویسد و هر که فرزندش را شاد کند، خداوند در روز قیامت، او را شاد مى‌سازد.
این بیان لطیف، در قالبی دیگر از پیامبر صلی الله علیه وآله چنین روایت شده است:
إنّ الله ـ تبـارک و تعـالى ـ عَلَى الإنـاثِ أرأفُ مِنـهُ عَلَى الذُّکورِ، و ما مِن رجُلٍ یُدخِلُ فَرحَةً عَلَى امْرِأةٍ بَینَهُ و بَینَها حُرمَةٌ، إلّا فَرَّحَهُ اللهُ تعالى یومَ القِیامَةِ.۲
خداوند ـ تبارک و تعالى ـ به زنان، مهربان‌تر از مردان است. هیچ مردى نیست که زنى از مَحارم خود را خوش‌حال سازد، مگر این‌که خداوند متعال، در روز قیامت، او را شادمان گردانَد.

1.. الکافی، ج ٦، ص ٤٩.

2.. همان، ص ٦.

  • نام منبع :
    شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    02/01/1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 3293
صفحه از 152
پرینت  ارسال به