105
شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام

ویژگی‌های دنیوی آن، نشاط در شب زنده‌داری است.
چنان که پیش از این آمد، در احوال امیرمؤمنان علیه السلام نقل شده است که در شب‌های سرد، بدن خود را شستشو می‌داد (غسل می‌‌کرد) تا حالت نشاط در ایشان به وجود آید و آن حضرت این حالت نشاط را برای نزدیک شدن به محبوب و نماز شب ‌می‌خواست.

۲. تلاوت قرآن

آنچه پیداست، این که تلاوت قرآن و عمل به فرمان‌های آن، نیازمند به کارگیری مؤلّفه‌هایی است تا انسان را بتواند در زمره حاملان قرآن، قرار دهد. یکی از مؤلّفه‌هایی که ما را بدان سمت خواهد برد، نشاط در خواندن قرآن است. امام صادق علیه السلام می‌فرماید:
اللهمَّ ارْزُقْنَا حَلاَوَةً فِی تِلاَوَتِهِ وَ نَشَاطاً فِی قِیامِهِ وَ وَجِلاً فِی تَرْتِیلِهِ وَ قُوَّةً فِی اسْتِعْمَالِهِ فِی آنَاءِ اللَّیلِ وَ أَطْرَافِ النَّهَار.۱
بار الها! شیرینی تلاوت قرآن و نشاط در قیام به آن و ترس در ترتیل این کتاب و توان به کارگیری آن را در کرانه‌های شب و اطراف روز، روزیِ من قرار ده.
امام صادق علیه السلام یکی از جایگاه‌های نشاط در زندگی انسان‌ها را نشاطی می‌داند که در به پا داشتن تلاوت کتاب خدا، معجزه جاوید پیامبر خاتم، صورت پذیرد.

جمع‌بندی

نتیجه آن‌که جایگاه نشاط در روایات اهل بیت علیهم السلام در یک قالب کلّی، قابل جمع است و آن، این‌که نشاط دنیوی را باید برای مطالبه آخرت به کار

1.. الکافی، ج ۲، ص ۵۷۴، ح ۱.


شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
104

بار خدایا! در روز چهارشنبه، چهار چیز را برایم بر آور: [نیرو و] توانم را در پیروی از خود، و نشاطم را در پرستش خود، قرار ده.
امام سجّاد علیه السلام می‌فرماید:
اللّهم ربّ العالمین و أحکم الحاکمین و أرحم الراحمین، أسئلک من الشهادة أقسطها و من العبادة أنشطها و من الزیادة أبسطها.۱
ای خداوند پروردگار جهانیان و راسخ‌ترینِ حاکمان و مهربان‌ترینِ مهربانان! عادل‌ترین گواهی دادن و بانشاط‌‌ترین عبادت و گسترده‌ترین افزونی را از تو می‌خواهم.
در این گونه احادیث، نشاط، معطوف به عبادت است و ائمّه معصوم علیهم السلام برای عبادت در درگاه پروردگار، طلب نشاط نموده‌اند.

۱. شب زنده‌داری

جایگاه دیگر نشاط ـ که زیرمجموعه نشاط در عبادت است ـ ، نشاط در شب زنده‌داری است. نشاط که زمینه‌ساز و وسیله‌ای برای تقرّب به خداوند متعال است، آن گاه در جایگاه خود به کار گرفته شده است که انسان، بخشی از شب را در راز و نیاز و عبادت پروردگار، صبح کند. رسول اکرم صلی الله علیه وآله می‌فرماید:
إنّ فی حبّ أهل بیتی عشرون خصلة عشر منها فی الدنیا و عشر منها فی الآخرة أمّا اللّتی فی الدنیا... النشاط فی قیام اللّیل.۲
همانا در دوستی با اهل ‌بیت من، بیست ویژگی است که ده ویژگی از آن، در دنیا و ده ویژگی از آن، در آخرتْ ظاهر می‌شود. امّا از

1.. بحار الأنوار، ج ۹۴، ص ۱۵۵، ح ۲۲.

2.. الخصال، ج ۲، ص ۵۱۵، ح ۱.

  • نام منبع :
    شادي و شادکامي از ديدگاه اسلام
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    02/01/1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 2974
صفحه از 152
پرینت  ارسال به