۲۸۲.الكافى - به نقل از ابو عبيده -:از امام باقر عليه السلام در باره اين سخن خداوند عزّ وجلّ : (الف. لام. ميم ! روميان ، در نزديكترين سرزمين ، شكست خوردند) پرسيدم .
فرمود: «اى ابو عبيده! براى اين سخن ، تأويلى است كه آن را جز خداوند و راسخانِ در علم از خاندان محمّد - كه درودهاى خداوند بر آنان باد - ، كسى نمىداند . پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله پس از آن كه به مدينه مهاجرت كرد و اسلام را آشكار نمود، دعوتنامهاى به اسلام براى پادشاه روم نوشت و آن را توسّط پيكى ، به سوى او فرستاد . دعوتنامهاى هم به پادشاه ايران نوشت و آن را با پيكى براى او فرستاد . پادشاه روم ، نامه پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله را ارج نهاد و فرستاده او را گرامى داشت ؛ امّا پادشاه ايران ، به نامه پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله بىاحترامى نمود و آن را پاره كرد و به فرستاده او ، بىحرمتى روا داشت. در آن ايّام، پادشاه ايران با پادشاه روم ، در جنگ بود و مسلمانان ، دوست داشتند كه پادشاه روم بر پادشاه ايران ، پيروز گردد، و به [پيروزى ]ناحيه او اميدوارتر بودند تا به پادشاه ايران . چون پادشاه ايران بر پادشاه روم چيره آمد، مسلمانان ، از اين اتّفاق ، ناراحت و غمگين شدند. پس خداوند عزّ وجلّ در اين باره ، اين آيات قرآن را فرو فرستاد: (الف. لام. ميم ! روميان ، در نزديكترين سرزمين ، شكست خوردند) ، يعنى ايرانيان بر آنان ، پيروز شدند . (پس از چيره آمدنشان) ، يعنى بعد از چيره آمدن بر روميان . (به زودى غلبه مىكنند) ، يعنى مسلمانان بر آنان (ايرانيان) ، پيروز مىشوند . ([ فرجامِ ]كار در گذشته و آينده ، از آنِ خداست، و در آن روز است كه مؤمنان ، از يارى خدا شاد مىگردند. خداوند ، هر كه را بخواهد ، يارى مىكند) . پس چون مسلمانان به ايران حمله و آن را فتح كردند، مسلمانان ، از اين يارى خداوند عزّ وجلّ شادمان گشتند .
گفتم : مگر نه اين است كه خداوند عزّ وجلّ مىفرمايد: (در اندى سال)؟ در حالى كه
مؤمنان ، بعد از آن ، سالهاى بسيارى را با پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله و نيز در زمان حكومت ابو بكر ، سپرى كردند، تا آن كه در زمان حكومت ابو بكر ، بر ايرانيان، پيروز شدند؟
فرمود: «مگر به شما نگفتم كه براى اين آيه ، تأويل و تفسيرى است، اى ابو عبيده ! قرآن ، داراى ناسخ و منسوخ است. آيا اين سخن خداوند عزّ وجلّ را كه: ([ فرجامِ ]كار ، در گذشته و آينده ، از آنِ خداست) ، نمىشنوى ؟ يعنى خواست ، با خداست كه آنچه را گفته است ، پس و پيش مىافكند تا روزى كه قضا[ى خود] را قطعى سازد و در آن روز ، پيروزى را بر مؤمنان ، فرو فرستاد. اين است كه فرمود: (و در آن روز است كه مؤمنان ، از يارى خدا ، شاد مىگردند. خداوند ، هر كه را بخواهد ، يارى مىكند) ؛ يعنى در روزى كه در آن ، با يارى [خود] ، حكم پيروزى را قطعى مىسازد» .