۲ / ۴
ريشهداران در دانش۱ و در شناخت تأويل
قرآن
(اوست كسى كه اين كتاب ( قرآن ) را بر تو فرو فرستاد. پارهاى از آن، آيات محكم [ و روشن ] اند . آنها اساس كتاباند ، و [ پارهاى ]ديگر ، متشابهات اند [ كه تأويلپذيرند ] ؛ امّا كسانى كه در دلهايشان انحراف است ، براى فتنهجويى و طلب تأويل آن [ به دلخواه خود ] ، از متشابه آن ، پيروى مىكنند، با آن كه تأويلش را جز خدا و استواران در دانش ، كسى نمىداند ؛ [ همانان كه ] مىگويند: «ما بِدان ايمان آورديم. همه[ ى آيات ، چه محكم و چه متشابه ] ، از جانب پروردگار ماست»، و جز خردمندان ، كسى متذكّر نمىشود).
(و چون خبرى [ حاكى ] از ايمنى يا وحشت به آنان رسد، آن را انتشار مىدهند؛ و اگر آن را به پيامبر و اولياى امر خود ، ارجاع دهند، قطعاً از ميان آنان ، كسانى هستند كه [ درست و نادرستِ ] آن را در مىيابند، و اگر فضل خدا و رحمتِ او بر شما نبود، مسلّماً جز [ شمارِ ] اندكى، از شيطان پيروى مىكرديد).
(و اين قرآن را به سوى تو فرود آورديم تا براى مردم ، آنچه را به سوى ايشان نازل شده است ، توضيح دهى، و اميد كه آنان بينديشند).
(و ما اين كتاب (قرآن) را بر تو نازل نكرديم، مگر براى اين كه آنچه را در آن اختلاف كردهاند، براى آنان توضيح دهى و [ آن ، ] براى مردمى كه ايمان مىآورند، رهنمود و رحمتى است).
(همان طور كه در ميان شما، فرستادهاى از خودتان روانه كرديم، [ كه ] آيات ما را بر شما مىخواند و شما را پاك مىگرداند و به شما كتاب و حكمت مىآموزد و آنچه را نمىدانستيد ، به شما ياد مىدهد).
حديث
۱۴۹۶.امام على عليه السلام: از من، در باره قرآن بپرسيد؛ چرا كه دانش اوّلين و آخرين ، در قرآن است . [قرآن] براى هيچ گويندهاى [جاى] سخن نگذاشته است و تأويل آن را جز خدا و استواران در دانش ، كسى نمىداند و اينان ، يك نفر نيستند. پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله يكى از ايشان بود كه خداوند سبحان ، آن را به او آموخت و پيامبر خدا صلى اللَّه عليه و آله هم آن را به من آموخت و [تأويل قرآن] در فرزندان [معصومِ] او تا روز قيامت ، باقى خواهد ماند .