۱۶۶۴.تفسير ابن كثير - به نقل از مجاهد - : مردم از نجوا كردن (گفتگوى محرمانه) با پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نهى شدند ، مگر آن كه صدقه بدهند . پس از آن، كسى جز على بن ابى طالب عليه السلام با پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نجوا نكرد . يك دينار ، صدقه داد و آن گاه با پيامبر صلى اللَّه عليه و آله نجوا كرد و از او در باره ده ويژگى پرسيد و پس از آن ، آيه «رخصت» نازل شد.
۱۶۶۵.فرائد السمطين : از على عليه السلام روايت شده كه وى ، ده بار و براى ده موضوع با پيامبر خدا نجوا كرد و ده صدقه براى آنها پرداخت .
در بار اوّل پرسيد : وفا چيست؟
[ پيامبر خدا] فرمود : «توحيد و شهادت به "لا إله إلّا اللَّه"».
سپس پرسيد : فساد چيست؟
فرمود : «كفر و شرك به خداوند عزّ وجلّ» .
پرسيد : حق چيست؟
فرمود : «اسلام، قرآن و ولايت - زمانى كه به دست تو برسد - ».
پرسيد : زرنگى چيست؟
فرمود : «ترك فريب».
پرسيد : بر من چه واجب است؟
فرمود : «اطاعت خداوند و اطاعت فرستاده او».
پرسيد : چگونه خداوند متعال را بخوانم؟
فرمود : «از روى صداقت و يقين».
پرسيد : از خداوند متعال ، چه چيزى بخواهم؟
فرمود : «سلامت [ در دين و بدن]» .
پرسيد : براى نجات خويش ، چه كار كنم؟
فرمود : «حلال بخور و راست بگو».
پرسيد : شادى چيست؟
فرمود : «بهشت».
پرسيد : آسايش چيست؟
فرمود : «ديدار خداوند متعال».
هنگامى كه پيامبر خدا از پاسخ گفتن به پرسشهاى على عليه السلام فارغ شد ، حكم وجوب صدقه ، نَسخ شد.
۱۶۶۶.امام على عليه السلام: عدّه زن در دوران جاهليت، يك سال بود. وقتى مرد مىمُرد، زن پشكلى يا چيز شبيه آن را به پشت سرش پرتاب مىكرد و مىگفت: شوهر [كردن] براى من از اين، بىارزشتر است. ديگر نه سرمه مىكشم، نه شانه مىزنم، و نه عطر مىزنم، و نه تا يك سال ازدواج مىكنم. اولياى ميّت هم او را از خانهاش بيرون نمىكردند؛ بلكه از تركه همسرش تا يك سال، هزينه او را مىپرداختند.
خداوند متعال در اوّل اسلام، اين آيه را نازل كرد: (كسانى از شما كه مىميرند و همسرانى بر جاى مىگذارند، براى همسرانشان وصيّت كنند تا يك سال [به آنها] كالايى داده شود و [از خانه شوهر] بيرون نشوند). وقتى اسلام جان گرفت، خداوند متعال، اين آيه را نازل فرمود: (كسانى از شما كه مىميرند و همسرانى بر جاى مىگذارند، [همسران ]چهار ماه و ده روز، عدّه نگه دارند. پس هر گاه عدّهشان را به پايان رساندند، بر شما باكى نيست در آنچه به نحو پسنديده در باره خود انجام دهند، و خداوند به آنچه انجام مىدهيد، آگاه است) .